2014. április 16., szerda

Süssünk együtt Húsvéti nyuszi kenyeret, lépésről- lépésre





Hozzávalók:
 - a kenyérhez:
350 ml langyos tej
1 csapott teáskanál kristálycukor
 3 dkg friss élesztő
60 dkg liszt
2 teáskanál só
1 evőkanál olaj
1 teáskanál citromlé
1 tojás.

Elkészítése :

A hozzávalókból készítsünk kelt tésztát és kelesszük duplájára.
Ezután gyúrjuk át a levegőtől és alakítsunk egy ovális cipót.




Vágjuk el a széleit, úgy hogy az egyik szél nagyobb legyen.




A középső tésztát formáljuk ovális alakúra,a nagyobb szélből alakítsunk egy felfelé vékonyodó ovális alakot és vágjuk be , ezek lesznek a nyúl fülei.





A maradék tésztából formáljuk meg a nyúl első és hátsó 2-2 lábát és a farkát és egy piciből az orrát.




A nyúl fülét csak egy fakanállal nyomjuk be , ha visszaugrik a tészta még egyszer ismételjük meg.

Egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsin rakjuk össze a darabokat.
Először a lábakat, erre a testet , testre a fejet , itt igazítsuk el a füleket , ismét nyomkodjuk be fakanállal a fül mélyedéseit. Ragasszuk oda vízzel a farkát




Egy gömbölyű végű kis kanál segítségével csináljuk neki szemet , és egy habzsákba való nyomócsővel pedig szájat.



Ne vágjuk be a szemek és a száj helyét késsel , mert sütés közben szét fog repedni !
Ezt a műveletet meg kell ismételni akkor amikor már a sütőben sül a kenyér és már kéreg sült rajta kb 15 perc sütés után !




Végül a hüvelykujjunkkal és mutatóujjunkkal nyomjuk össze a nyúl fejét a füle alatt, hogy ne keljen szét, 25 percig kelesszük , de nem meleg helyen csak szobahőmérsékleten, hogy ne keljen szét az alakja !

Kelesztés után spricceljük le langyos vízzel a felületét és előmelegített sütőben 180 fokon gáz 3. fokozaton süssük készre kb 45 perc.



Amikor kivesszük a készre sült kenyerünket , rögtön spricceljük le ismét langyos vízzel és egy kenyérrácsra helyezve hagyjuk hogy kihűljön.













Húsvéti nyuszi kenyér és Húsvéti bárány alakú kenyér készítése videó képekben




2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...