2014. április 14., hétfő

Süssünk együtt, százszorszép virág kalácsot, lépésről lépésre







Hozzávalók a kalács tésztához :
2,5 dl langyos tej 3,5 % -os zsírtartalmú
1 egész tojás
1 csipet só
3 evőkanál. cukor
50 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő 
 Vajas keverékhez:  , 3 evőkanál olvasztott vaj, 1 evőkanál vanília aroma
Díszítéshez : - darálatlan mák 
Kalács lekenéséhez : 1 db felvert tojás




Készítése :
  
A tészta hozzávalóiból készítsünk hagyományos módon kelt tésztát.
Tésztát kelesztőtálba rakjuk és kb 45-50 percig duplájára kelesztjük.
Akinek van kenyérsütőgépe , pakolja be a hozzávalókat a gépbe és használja a dagasztó programot.
( ÉN is így szoktam )

Ha megkelt a tésztánk egy kicsit átgyúrjuk a levegőtől lisztes munka felületen majd cipó alakot formálunk a tésztából, ezt először ketté vágjuk, majd az egyik felét három részre vágjuk és a másik felét pedig ketté.


Az egyik nagyobb tésztából kb egy 15 cm-es kört nyújtunk és egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsi közepére rakjuk.
 A vajat felolvasszuk és összekeverjük a vaníliaaromával, majd lekenjük vele a kinyújtott lapunkat.


A másik nagy darab tésztát ovális hosszú alakra kinyújtjuk és a közepébe csíkokat vágunk a képen látható módon.



Ketté hajtjuk, a képen látható módon.




A kinyújtott kör tésztánk szélére nyomkodjuk úgy hogy teljesen körbe érjen.




Rányomkodjuk a széleit és a felvágott részeket kiforgatjuk egyesével.



A maradék három tésztánkat is egyenként kinyújtjuk , bevagdossuk és sorba hasonló módon felrakjuk a kalácsunkra. Minden sor szélét, kenjük le vajjal és a felvágott részeket egyesével forgassuk ki .
















Egy puha konyharuhával takarjuk le és kelesszük duplájára kb 40 perc.






Kenjük le óvatosan , felvert tojással. és a közepébe szórjunk mákszemeket.






Előmelegített sütőben gáz 3. 180 fokon készre sütjük.















Remélem követhető a leírás és sokan el is készítitek, mert nem csak szép, de nagyon finom is.








2017. 02. 25.-én írom ezeket a sorokat: 
Ezt a bejegyzésemet eddig, 1856-an néztétek meg és 185 -en készítettétek el a blogból a százszorszép virág kalács receptemet.
Köszönöm mindenkinek:)) grin hangulatjel 


A kalács készítése videóképekben :








16 megjegyzés:

  1. Mónika, ez olyan gyönyörűséges, hogy nincsenek is rá szavak. Nagyon érdekes formázási technikája van és készen tényleg olyan, mint egy nyíló virág. Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm igazán aranyos vagy de nem olyan nehéz mint amilyennek látszik, csak egy kis türelem kell hozzá.

      Törlés
  2. A türelem százszorszépet terem :) Fázisfotók nélkül nem jöttem volna rá, hogyan készítetted, Köszönet a sok fotóért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök hogy tetszik a leírás :))

      Törlés
  3. Nem találkoztam még ezzel a formázással, de nagyon-nagyon szép, tetszik! :) Köszönjük, hogy lépésről lépésre megmutattad, így sokkal érthetőbb! :)

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép lett! Nagyon tetszik! Igazi tavaszi hangulatot árasztanak a képek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekeztem , de úgy látom sikere van a fotónak is:)) és ennek nagyon örülök, köszönöm:))

      Törlés
  5. Mónika, ez gyönyörű!!! Milyen ügyes vagy.
    A pöttyös kollekciód is nagyon helyes. :)

    VálaszTörlés
  6. No ez az a macera, ami megéri, csak megfelelő idegállapot kell hozzá. :-)) Ilyen gyönyörűt én még nem nagyon láttam. :-))

    VálaszTörlés
  7. Csodaszép lett ! A szíved is bele került! Csodálatos nőtársam vagy !!!!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...