2014. április 3., csütörtök

Szederkrémszelet


Hozzávalók, a piskótához  :
2 db tojás
7,5 dkg liszt
7,5 dkg cukor
1 csapott evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor

krémhez :
20 deka mélyhűtött szeder ,( vagy ha van már akkor friss)
3 db zselatinlap
12,5 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 deci tejföl
1 evőkanál citromlé
1 csomag vaníliás cukor
2 deci habtejszín

tetejére :
2 deci habtejszín
10 gramm Dr Oetker zselatin fix
1 kis csomag tojás alakú színes cukor

Elkészítése :
Először elkészítjük a piskótát, a sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet.
Egy kb 30 cm-es hosszú vekniforma aljába vágunk egy bele illő szilikonos sütőpapírt és erre öntjük rá a tésztát, amit egyenletesen elkenünk.
Sütőbe rakjuk és tű próbáig kb 25-30 percig sütjük.
Amikor elkészült és már langyosra hűlt akkor a piskótát kivesszük a formából és egy lisztezett tálcára kirakjuk hogy teljesen kihűljön.
A formát elmossuk és szárazra töröljük.
Elkészítjük a krémet :
A kiolvasztott szedret pürésítjük és szitán áttörjük így a magoktól is megszabadulunk.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, és ezalatt a szederpürét a mascarponéval, tejföllel és a porcukorral kikeverjük.
Hozzáadjuk a citromlevet és a kinyomkodott zselatint amit egy kis tálkában felmelegítünk folyósra.
A formát, amiben sült a piskóta, bőven kibéleljük folpakkal.
A piskótánkat visszatesszük a formába és erre ráöntjük az elkészült krémet, amit egyenletesen eloszlatunk a formában a piskótán.
Hűtőbe rakjuk legalább 4 órára dermedni, de egy éjszakát is pihentethetjük akkor jobban meg fog kötni a krém.
Amikor megkötött a krémünk a folpak segítségével kivesszük egy hosszú torta tányéra és levesszük a folpakot a sütiről.
A tetejére a vaníliás cukorral a habtejszínt habbá verjük és a süteményünk minden oldalát bevonunk vele egyenletesen.
Tetejét kakaóporral beszórjuk és tojás cukorkákkal díszítjük.








A receptem a 2016-os Receptözön újságban is megjelent.





8 megjegyzés:

  1. Hát Mónika, ez nagyon finom lehet, s persze nagyon szép is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, málnával vagy eperrel is nagyon finom elkészítve:))

      Törlés
  2. Nagyon mutatós és nagyon finom is lehet, kérek szépen egy szeletet! :)))

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Olyan krémes jellegű sütemény, érdemes kipróbálni:))

      Törlés
  4. Fincsi desszert lehet! Szeretem a szedret! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...