2014. május 19., hétfő

Aranygaluska



Hozzávalók :
10 dkg ráma
50 dkg liszt
3 db tojássárgája
2 dkg élesztő
1 deci tej
5 dkg cukor
csipet só
10 dkg darált dió

Elkészítése :
Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha rámát, a tojássárgáját, a cukrot és a sót.
Gyúrjunk egy sűrű galuska tésztát, és hagyjuk másfél órát meleg helyen kelni.
Borítsuk egy lisztes gyúródeszkára a tésztát és nyújtsuk ki kb egy ujjnyi vastagságúra.
Szaggassuk ki kicsi pogácsaszaggatóval .
Olvasszuk fel a maradék rámát és kenjük ki egy tepsit, majd a kiszaggatott pogácsák minden oldalát kenjük be a maradék olvasztott rámával, és rakjuk be a tepsibe szorosan egymás mellé.
Darált dióval megszórjuk a tetejét egyenletesen.
Hagyjuk fél órát pihenni , majd előmelegített sütőben 200 fokon, gáznál 3. fokozaton aranybarnára megsütjük.
Sütési idő kb. 25-30 perc
Vaníliás öntettel tálaljuk.

Vaníliás öntet hozzávalói :
0,5 liter tej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor
negyed vanília rúd kikapart belseje
3 deci forralt tej

Elkészítése :
A 0,5 liter tejből, a cukorból és a pudingporból szokásos módon pudingot főzünk.
A 3 deci tejet felforraljuk a vaníliával és a meleg már nem a gázon lévő pudinghoz keverjük.
Így kapunk egy közepes sűrűségű vanília öntetet, amit melegen vagy hidegen egyaránt kínálhatunk az aranygaluskához.

Jó étvágyat !








4 megjegyzés:

  1. Imádom! :) Annyira szépen tálaltad, csorog is a nyálam! :)

    VálaszTörlés
  2. Szépséges desszert! Örök kedvenc! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, most ennék egy tányérkával

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...