Valami mákosat szerettem volna készíteni, de nem tudtam hogy mi is legyen az.Aztán eszembe jutott, hogy valamikor régebben elmentettem egy klassz receptet Hankkától, aminek a receptjét a nagymamájától örökölt meg.A vastagmákos süti nagyon finom, csak buzdítani tudok mindenkit hogy ragadjon fakanalat és készítse el!






Vastagmákos ⚖️ Hozzávalók : 30 x 20 x 7 cm tepsi ⚖️ Hozzávalók a tésztához : 30 dkg liszt fél csomag sütőpor 15 dkg porcukor 15 dkg ráma 2 db tojássárgája 2-3 evőkanál tejföl ⚖️ Hozzávalók a töltelékhez : 370 ml lekvár 10 dkg ráma 20 dkg porcukor 20 dkg daráltmák 14 dkg liszt fél csomag sütőpor 2 db tojásfehérje 200 ml tej Hozzávalók a mázhoz : 15 dkg porcukor 5 dkg kakaópor 5 evk. tej 8 dkg ráma 🧑🏻‍🍳 Elkészítése : Egy tálba mérjük ki a lisztet,a sütőport,a rámát és a porcukrot, majd morzsoljuk össze. Gyúrjuk össze a tejföllel és a tojássárgájával. Osszuk ketté és a tepsi méretéhez igazodva nyújtsuk őket egy -egy lappá.Az egyik tésztalapot tegyük rá egy sütőpapírra és rakjuk be a tepsibe.Kenjük el rajta a lekvárt. 🧑🏻‍🍳 A töltelékhez , a porcukrot a rámával keverjük ki majd adjuk hozzá a darált mákot a sütőport, a lisztet, a tejet.A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel és adjuk hozzá a mákos részhez. Az így elkészült tölteléket rá halmozzuk a lekvárral megkent tészta tetejére, majd kenjük el rajta egyenletesen. 🧑🏻‍🍳 A kinyújtott másik tésztalappal fedjük le a tölteléket,majd egy villával több helyen szurkáljuk meg, hogy sülés közben tudjanak távozni a keletkezett gőzök.Előmelegített sütőben 180 fokon gáz 3 fokozaton kb 45 perc alatt süssük készre. 🧑🏻‍🍳 Amikor kihűlt ,készítsük el a csokimázát a tetejére. A vajat olvasszuk fel és keverjük hozzá a többi hozzávalót is.Amikor szép fényes sima állagú,öntsük a megsült sütemény tetejére.Rakjuk a hűtőbe dermedni amíg a máz teljesen megdermed, majd szeleteljük fel.
——————————————-
🇬🇧 Thick Poppy Seed Cake

⚖️ Ingredients: 30 x 20 x 7 cm baking dish

⚖️ Dough ingredients:

  • 300 g flour
  • 1/2 packet of baking powder
  • 150 g powdered sugar
  • 150 g margarine
  • 2 egg yolks
  • 2-3 tablespoons sour cream

⚖️ Filling ingredients:

  • 370 ml jam
  • 100 g margarine
  • 200 g powdered sugar
  • 200 g ground poppy seeds
  • 140 g flour
  • 1/2 packet of baking powder
  • 2 egg whites
  • 200 ml milk

⚖️ Glaze ingredients:

  • 150 g powdered sugar
  • 50 g cocoa powder
  • 5 tablespoons milk
  • 80 g margarine

🧑🏻‍🍳 Preparation: In a bowl, measure out the flour, baking powder, margarine, and powdered sugar, then crumble together. Mix in the sour cream and egg yolks. Divide the dough in half and roll each half into a sheet sized to fit the baking dish. Place one sheet on parchment paper in the baking dish. Spread the jam over it.

🧑🏻‍🍳 For the filling, cream together the powdered sugar and margarine, then add the ground poppy seeds, baking powder, flour, and milk. Whip the egg whites into stiff peaks and fold into the poppy seed mixture.

Spread the prepared filling evenly over the jam-coated dough.

🧑🏻‍🍳 Cover with the other rolled-out dough sheet, piercing it several times with a fork to allow steam to escape during baking. Bake in a preheated oven at 180 degrees Celsius (gas mark 3) for about 45 minutes until done.

🧑🏻‍🍳 Once cooled, prepare the chocolate glaze. Melt the butter and mix in the other ingredients until smooth and glossy. Pour over the cooled cake. Place in the refrigerator to set the glaze completely before slicing.





  





5

Megjegyzések megtekintése