2014. június 26., csütörtök

Lángos

A lángos hagyományos magyar recept, valószínű hogy már mindenki készített legalább egyszer otthon.



,,A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető,. ez is kenyértésztából készül.
 Neve a láng szóból eredeztethető. 
A lángosokat a kemence elülső részében sütötték.
 A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek és vele egy időben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire,tejföllel, lekvárral vagy porcukorral  fogyasztották.
 Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel viszonylag jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. 
Azóta a lángost zsírban, majd olajban sütik ki.
Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. 
 Ausztriai vidámparkokban is kapható. 
Magyar hatásra terjedt el ott és  Csehországban.
 A bécsi Praterben is gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. 

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye.
Az élesztőt kevés cukorral  és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót , langyos vizet és egy kevés olajat. 
Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római  az eredete. 
Otthon is készíthető, de főként piacokon, vagy gyorsbüfékben  árulják. 
Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfeles, a sajtos-tejfölös,kolbászos , Békéscsaba  környékén a juhtúrós kivitel."
( forrás: Wikipédia )




Hozzávalók :
1 kg sima liszt
1 db 5 dkg friss élesztő
2 deci tejföl
0,5 liter tej
1 db egész tojás
1 evk. só
1 evk.olaj

továbbá : olaj a lángosok kisütéséhez



Elkészítése :
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, én mindig belepakolom a kenyérgépbe a hozzávalókat és dagasztási műveletet rábízom.
Amikor jól ki van dagasztva a tészta , kiborítom egy kelesztőtálba, (mert 1 kg lisztről készült tészta kifut kelesztéskor a kenyérgépből,) és duplájára kelesztem, kb 30-35 perc meleg helyen.
1 liter olajat magas-falú teflon hússütőbe öntök és forróra melegítem.
A tésztát kb alma nagyságú darabokra osztom és egyenként vizes kézzel kihúzgálom a tésztát a kezemmel, majd 2-3 perc alatt mind két oldalát megsütöm.
Szalvétával kibélelt tálba szedem ki és hagyom hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
Melegen a legfinomabb, ezért én mindig csak annyit sütök ki amit éppen elfogyasztunk, a többi tésztát a kelesztőtálba hagyom a tetejét olajjal lekenem, lezárom a fedelével és a hűtőbe teszem 2-3 napig is el áll és mindig frissen sütök belőle ha éppen azt kívánjuk.

Jó étvágyat !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...