2014. június 14., szombat

Mandulás krémes

Ma ismét egy mézes krémes variációt hoztam nektek, mégpedig a mandulás krémes receptjét :))
Remélem tetszik a recept ?




Hozzávalók :
- a tésztához :
2 db tojás
2 evőkanál méz
20 dkg cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 dkg kakaópor
5 dkg puha vaj
40 dkg liszt

-a krémhez :
30 ml zöld színű mandula aroma
1 csomag vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor
0,5 liter tej
20 dkg cukor
20 dkg puha vaj

- a tetejére:
10 dkg fehér csokoládé + 3 teáskanál olaj
5 dkg étcsokoládé + 2 teáskanál olaj



Elkészítése :
Először a tejből, cukorból  és a pudingporból készítsünk hagyományos módon pudingot, majd hűtsük ki.
A tésztához a tojást, mézet,  cukrot, szódabikarbónát, kakaóport és a puha vajat mérjük ki egy lábasba és keverjük össze.
Rakjuk fel a gázra és kis lángon, vagy gőz felett melegítsük össze.
Akkor jó ha összeolvad minden és jó folyóssá válik, de nem forraljuk fel !
Aki nem gyakorlott ebben, annak azt ajánlom hogy gőz fölött melegítse össze a hozzávalókat.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet és erre ráöntjük a meleg mézes keveréket.
Fakanállal összekavarjuk és amikor már leválik a fakanálról , lisztezett munkafelületre öntjük ki és tésztává gyúrjuk.
Könnyű lágyabb tésztának kell lennie! . . . ha túl száraz akkor adjunk hozzá tejet.
A lényeg, hogy könnyen nyújtható lágy tésztát kapjunk.
Három részre osztjuk.
Szilikonos sütőpapírból vágunk 3 db 32 x 18 -as méretű lapokat
Lisztezett munkafelületem egy kicsit kinyújtjuk majd átrakjuk a sütőpapírunkra és a méretére nyújtjuk.
Átrakjuk a sütőpapírral együtt egy tepsibe és egy pár helyen megszurkáljuk villával.
Ezt a műveletet egymás után végezzük el a három részre osztott tésztával, mert különben kihűl a tészta és nehezebben lehet kinyújtani a lapokat!
( Ezt a nyújtási módszert minden mézes-lapból készült süteménynél érdemes alkalmazni )
Előmelegített sütőben gáz 3. 180 fokon 6 percig sütjük ki őket egyesével. majd megvárjuk míg teljesen kihűlnek.
A krémhez, a kihűlt pudingba keverjük a mandula aromát és habverővel hozzá keverjük a puha vajat, majd jól felhabosítjuk.
Kétfelé osztjuk a krémet a lapok közé töltjük.
A tetejére a fehér-csokoládét az olajjal felolvasztjuk és  ráöntjük az utolsó lap tetejére majd egyenletesen elkenjük rajta.
Hasonló módon felolvasztjuk az étcsokoládét és sűrű vastagabb csíkokat húzunk kanál segítségével a fehér-csokis részre.
Egy fogpiszkálóval össze húzgáljuk a két csokoládét, így márványozzuk.
Minél vastagabbak az étcsokis részek a fehér csokin annál kevesebb fehér csoki márványosodás fog látszani ha összehúzzuk  őket.
Egy éjszakára hűtőbe rakjuk és másnap, meleg vizes késsel felszeleteljük.

Jó étvágyat kívánok hozzá !








7 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós finom sütemény ! Jó lehet ez a mandulás krém egyszer majd kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Juj, de jól néz ki! Nekem tetszik a recept és a végeredmény is.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon guszta sütemény! Szép fotók!

    VálaszTörlés
  4. A zöld mandulás sütik nekem mindig úgy tetszenek :) És ez a csoki a tetején... egy cukiban is megállná a helyét :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...