2014. szeptember 28., vasárnap

Banoffee pie lépésről lépésre

Banános tejkaramellás pite

A banoffiee pie az angolok egyik kedvenc süteménye.
A tészta elomlik a szájban, a tölteléket bőséges tejszínhab koronázza meg.



Hozzávalók a tésztához  :
25 dkg finomliszt
5 dkg cukor
12,5 dkg kockázott vaj

Hozzávalók a töltelékhez :
12,5 dkg cukor
2,5 dl. zsíros legalább 30 %-os tejszínhab
4 db kisebb banán

Hozzávalók a tetejére :
3 dl. tejszínhab
ízlés szerint porcukor
1 cs. Expresz zselatin fix
csokoládé forgács a díszítéshez.

Elkészítése :
Egy nagy tálban elmorzsoljuk a lisztel összekevert porcukrot, a vaj darabkákkal, és gyors mozdulattal tésztává összegyúrjuk.



Egy 23 cm-es piteformát kiolajozzunk és belisztezünk.
A tésztát a forma nagyságához kinyújtjuk és belerakjuk.
Teljesen béleljük ki a piteformát a tésztával, majd az alját szurkáljuk meg.


Tegyük be a hűtőbe 30 percre, és közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra, gáznál 3 fokozatra.
Ha letelt a 30 perc, rakjuk a pitetésztát a sütőbe kb 30 perc alatt készre sül.
Amikor a piténk széle már barnulni kezd akkor már elkészült.
Vegyük ki a sütőből , és hagyjuk hogy teljesen kihűljön.

Készítsük el a karamellkrémet.
Egy serpenyőben megolvasszuk a cukrot és kissé karamellízáljuk.
Hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, aztán lassan addig forraljuk amíg be nem sűrűsödik és vissza nem olvad a karamellizált cukor.
Levesszük a tűzről és hagyjuk hogy langyosra hűljön.

A pitetésztát átrakjuk egy tortaalátétre.
A banánokat karikákra vágjuk és a kihűlt pitetésztánkra rakjuk.


Ráöntjük a langyos tejkaramellakrémet, és hűtőbe rakjuk.


Amikor kihűlt akkor felverjük a tejszínhabot a porcukorral és a zselatinnal, majd rákanalazzuk a piténkre.


Díszítésül csokoládé forgáccsal és mandula szeletetekkel megszórjuk.

Amikor készen vagyunk a tortával hűtőbe rakjuk egy éjszakára mert csak másnapra lesz a tésztánk puhább a karamellkrémtől !
Ezért csak másnap szeleteljük fel és fogyasszuk el.

Jó étvágyat ! 




UI: Ha kevés időnk van, a banoffee pie-t nagyon gyorsan is elkészíthetjük sütés nélkül.
Ilyenkor nem a fent leírt tészta lesz az alja hanem, darált keksz.
Keksznek csokoládést vagy gyömbérest válasszunk azokkal a legfinomabb.

Hozzávalók :
20 dkg olvasztott vaj
40 dkg darált keksz

Elkészítése :
Az olvasztott vajjal összekeverjük és a forma alján egyenletesen elterítjük és hűtőbe tesszük míg a karamellkrémet elkészítjük.
Amikor készen vagyunk a tortával hűtőbe rakjuk kb 1-2 órára míg átjárja az öntet a kekszünket és csak azután szeleteljük fel.





10 megjegyzés:

  1. Ez biztos százcsillió kalória, de nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos!. . . de nézz rám ! . . . milyen vékony vagyok!
      Néha kell egy kis bűnözés és tényleg nagyon finom :))

      Törlés
    2. Hát nem egy diétás süti az biztos, de megéri a bűnözést :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszik! Biztosan kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez a karamellkrém azért nem egészen az, mint ami a banoffee pie-ba kell... Abban eredetileg dulce de leche van, ami sűrített tejből készül (többféleképpen készíthető házilag is, bár alapból 2-3 óráig tart). Nem ugyanaz az íze, mint a karamellizált cukornak tejszínnel (bár hasonlít), tulajdonképpen egy másik kémiai reakció eredménye. De isteni, főleg a banánnal párosítva, és kifejezetten addiktív, szerintem érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A receptet én 1988-ban tanultam a cukrász iskolában. Valószínű hogy egy változata, az igazinak de sokan ezt a receptet ismerik, mivel könnyen elkészíthető otthon is. Úgy gondolom hogy megosztó a recept mint nálunk a beigli, mert a beigli tésztája is és a töltelék elkészítése is a mai napig vitatott.
      Egy biztos mi nagyon szeretjük és érdemes kipróbálni.

      Törlés
  4. Fantasztikus!!! Nem számolok kalóriákat, ide egy nagy szelettel!! :-))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...