2014. szeptember 17., szerda

Borjúhúsleves


Elkészítése, hagyományos 
módon , és kuktában főzve.

Hozzávalók :
1 kg borjúoldalas
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis db kelkáposzta
6 db közepes nagyságú sárgarépa
3 db közepes nagyságú fehérrépa
1 kis db zeller
3 -4 db burgonya
1 db karalábé
1-1 db kisebb paradicsom és paprika
1 csokor petrezselyemzöld
4 db borókabogyó
1 teásk. szemes bors
Ízlés szerint só
kb 3- 3,5 liter víz

Elkészítése hagyományos módon :
A húst megmossuk és egy fazékban felrakjuk hideg vízben főni, ha felfőtt leszedjük a habját.
Sózzuk , borsozzuk, belerakjuk a borókabogyót és a petrezselyemzöldet.
Belepakoljuk a tisztított, megmosott zöldségeket is, és kis lángra tesszük hogy csak gyöngyözve főjön.
Ha megfőtt és puha a húsunk, akkor leszűrjük a levest, kiszedjük a húst és a zöldségeket és kifőzött levestésztával kínáljuk.

Elkészítése kuktában :
A leveszöldségeket azonos közepes méretű nagyságúra vágjuk fel.
Az oldalast 2-3 darabbá elvágjuk.
Mindent belepakolunk egy nagyobb méretű kuktába , nálam 9 literes.
Felengedjük hideg vízzel a kuktát kb háromnegyedéig, vagyis a kuktán lévő jelzésig.
Ne felejtsük el hogy a kuktában nem fő el a lé, ezért csak annyit öntsük rá amennyi levest szeretnénk kapni főzés után. 
Lezárjuk a kuktát és a szelepet a tetején függőleges állásba állítjuk, majd a legnagyobb lángon addig főzzük még a szelep sípolni nem kezd.
Ekkor a legkisebb lángra rakjuk és vízszintes állásra fordítjuk a szelepet.
Így főzzük 50 percig.
Főzés után a kuktát hideg víz alá tesszük 2-3 percre ,  kiengedjük  óvatosan a gőzt  és kinyitjuk a kuktát.
Leszűrjük a levest és máris tálalhatjuk a nekünk tetsző kifőzött levestésztával.

Jó étvágyat !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...