2014. szeptember 21., vasárnap

Gesztenyés-kekszes szelet

Sokféle süteményt sütöttem már, de amit ma hoztam nektek az a család nagy kedvence . . . .
Könnyen elkészíthető , és nagyon finom.




Hozzávalók a piskótához :
4 db egész tojás
4 evőkanál hideg víz
1/2 cs. sütőpor
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor

Hozzávalók a pudingos krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg porcukor

Hozzávalók a kekszes töltelékhez :
25 dkg gesztenyemassza
4 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál kakaópor
50 dkg egész háztartási keksz
3 dl tej
1 evőkanál igazi rum

A tetejére:
10 dkg fehér csokoládé
1 evőkanál olaj
1 púpos evőkanál nutella

A piskóta sütéséhez és a sütemény összetöltéséhez :
Egy Kb . 20 x 30 x 7 cm méretű magasabb tepsi





Elkészítése :

Először elkészítjük a piskótát.
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra , gáznál 2. fokozatra.
A tojásokat a cukorral és a vízzel habosra kikeverjük egy robotgép segítségével.
A lisztet a kakaóport és a sütőport összekeverjük  és fakanál segítségével , ellenkező irányba forgatva a tálat belekeverjük a tojáshabba.
A tepsi aljába teszünk egy szilikonos sütőpapírt,  és erre halmozzuk rá a piskótamasszánkat. 
Egyenletesen elkenjük és tűpróbáig sütjük.
Amikor a piskótalapunk kihűlt, kettévágjuk.
Elmossuk a tepsit, mert szükségünk lesz rá a töltéskor.

Második lépésben elkészítjük a pudingos krémet.
A pudingport a tejjel hagyományos módon megfőzzük.
A porcukrot a vajjal jó habosra kikeverjük.
Amikor a puding kihűlt hozzákeverjük a vajas krémhez és együtt is felhabosítjuk.
Ketté osztjuk és félre rakjuk.

Harmadik lépésben elkészítjük a kekszes tölteléket.
A kekszet két darab konyharuha közzé rakjuk és egy húsklopfolóval kis darabokra összetörjük.
A darált keksz nem jó! Mert nem lesz szép a közepe.
A gesztenyemasszát a tejet, a kakaópor , a lekvárt és a rumot simára elkeverjük.
Ehhez a folyós masszához keverjük az összetört kekszet.

A tepsi aljára rakunk egy piskótalapot, erre rákenjük a krém felét egyenletesen.
Erre rátöltjük a kekszes tölteléket.
Egyenletesen kézzel rányomkodjuk.
A krém második felét rákenjük és a második piskótalappal befedjük.

A tetejére , a csokoládét az olajjal felolvasztjuk és a piskótalapra kenjük.
Kissé befogja szívni, nem baj mert csak kötő anyagnak kell a nutella alá.
A nutellát meglangyosítjuk, hogy jól kenhető legyen, és a fehér csokira kenjük.
Egy villa segítségével hullámokat húzunk egyenletesen bele, mélyen, de ne látszódjon ki a piskóta közötte !
Ha jól dolgoztunk, akkor amikor megdermed a nutella szép bordás lesz a süteményünk tetején.
Hűtőbe rakjuk legalább 4 órára, de legjobb egy éjszakára, és vizes meleg késsel felszeleteljük.

Jó nassolást kívánok hozzá !











A fotóimhoz a Pixies koboldokat a Mesterek virágüzlete  biztosítja.








8 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...