2014. szeptember 3., szerda

Gombapaprikás

Az eső nagyon kedvez a gombáknak, így rengeteg gomba terem az erdőben.
Mivel én nem vagyok nagy szakértőjük, ezért nekem csak a biztonságos piaci vásárlás marad.
Szombat délelőtt sikerrel is jártam mert egy idős néni gyönyörű nagyobb kalapú őzlábgombát árult, vettem hozzá még friss laskagombát is és ebből készítettem el gombapaprikást, nokedlivel.
Mi nagyon szeretjük , nem csak e két gomba fajtából elkészítve. 
Nálunk a gombapaprikás szinte azonnal elfogy.
Ti is szeretitek? 
Ha igen , akkor lássatok neki és készítsétek el !




Hozzávalók :
1 kg laskagomba
1 kg őzlábgomba
4 kisebb fej vöröshagyma
Ízlés szerint : só, bors, pirospaprika
3 deci tejföl
kevés olaj
1 teásk. étkezési keményítő

Elkészítése :
Az őzlábgombákat alaposan megmossuk, és letörjük a tönkjét, csak a kalapját használjuk fel.
Az őzlábgomba tönkje nem alkalmas főzésre! Kiszárítva , porrá őrölve, használják különböző ételek ízesítésére, de frissen megfőzve szálkás kemény marad.
A megmosott gomba kalapokat nagyobb darabokra vágjuk és enyhén sós forrásban lévő vízben 2 percig főzzük ( blansírozzuk ) majd lecsepegtetjük.
A laskagombákat is levágjuk a szárukról, megmossuk , feldaraboljuk és hasonló módon mint az őzlábgombánál blansírozzuk, majd lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a gombákat , sózzuk, borsozzuk, és egy kevés pirospaprikát szórunk rá.
Gyors mozdulatokkal átkeverjük és 1 deci vízzel felöntjük.
A gombák a blansírozás közben vizet szívnak magukba ezért nem öntjük fel több vízzel mert főzésük során a vizet kiengedik magukból, és pont elfogják lepni a gombákat.
A gombapörköltet készre főzzük lassú tűzön, kb 20-25 perc.
A tejfölt egy habverővel meglazítjuk, hozzákeverünk egy teáskanál étkezési keményítőt és a forrásban lévő pörköltből hozzákeverünk egy keveset a hőkiegyenlítés miatt, majd ráöntjük a gombapörköltünkre.
Jól elkeverjük és egy két percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
Az így elkészített pörköltet az idő közben elkészített nokedlivel tálaljuk.





Hozzávalók 1 adag nokedli tésztához :
10 dkg simaliszt 
1 db nagyobb tojás
60 ml víz
kevés só
( személyenként növeljük a nokedli hozzávalóit )

Elkészítése :
Felteszünk egy lábasban vizet forrni.
A hozzávalókat egy edénybe kimérjük.
Fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan, csomómentesre kikeverjük a galuskatésztát. 
Ha túl kemény lenne, kis vízzel még lágyítható.
Olyan közepes sűrűségűnek kell lennie!
Amikor forr a víz, a nokedliszaggatót a víz fölé tesszük a fazékra, beleöntjük a nokedlitésztát, és vízszintes mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a tésztát.
Főzési idő kb 5 -8 perc.
Ha a nokedlik feljöttek a víz színére, valószínűleg már jók is!
A készre főtt nokedlit hideg folyó vízzel átmossuk, lecsöpögtetjük, és a gombapaprikással tálaljuk.

Jó étvágyat !






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...