2014. szeptember 27., szombat

Kókuszgolyók, szülinapi köntösben



 A tortát a barátnőm kicsi fiának készítettem.
 Kata barátnőm kért meg hogy segítsek neki és találjak ki valami klassz sütit amit bevihet a  gyerekeknek a bölcsődébe.
 Azt szerettük volna ha nem egy nagy krémes tortát kellene a kicsiknek majszolni, hanem mindenki  egy-egy kis süteményt kapna, ezért találtam ki ezt a megoldást.
 Szerintem jó ötlet , mert a kókuszgolyót minden gyerek szereti , és méltón megtudják ünnepelni
 Barnabás 2. szülinapját.



Hozzávalók, 45 db kókuszgolyóhoz :
Kakaós piskótához :
1 db tojás
25 dkg cukor
7 dkg olvasztott vaj
3 dl. tej
fél citrom leve és héja
4 evőkanál kakaópor
1 cs. sütőpor
25 dkg liszt

Elkészítése :
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, gáznál 3 fokozatra.
A tojást a cukorral, a tejjel és az olvasztott vajjal habverővel jól elkeverjük.
Egy folyós masszánk lesz.
Hozzáadunk egy fél citrom levét és reszelt héját, majd fokozatosan belekeverjük a kakaóporral, a sütőporral elkevert lisztet.
Egy kisebb tortaformában, vagy egy kisebb tepsiben tűpróbáig készre sütjük.
( A tepsi aljára tegyünk szilikonos sütőpapírt, és erre öntsük rá a masszát ! )
Félrerakjuk, és megvárjuk míg kihűl.

Amikor kihűlt a piskótatésztánk, kézzel összemorzsoljuk.
Hozzáadunk 20 deka darált kekszet, 4 evőkanál porcukrot, 3-4 evőkanál baracklekvárt, egy 7 decis üveg magozott meggyet és annyi levét amitől formálható lesz a masszánk.
Közepes keménységű legyen a massza, mert csak akkor tudunk szép golyókat formálni belőle.
20 deka kókuszreszeléket kiöntünk egy mély tálba és az elkészített golyókat megforgatjuk benne.
Egy nagy tálcára rakjuk szépen sorra őket, és hűtőbe rakjuk, míg a torta keretét elkészítjük.




Hozzávalók a torta keretéhez :
Egy adag fondant 
0,5 méter torta selyem fehér szalag
Egy nagyobb tortaalátét, üveg műanyag stb.( nem papír )
Ételfesték a fondant színezéséhez.

Elkészítése :
A torta keretnek egy napig a hűtőben kell lennie, hogy jól megszáradjon.
Ez nagyon fontos, mert ha nem szárad ki, akkor el fog törni és nem tudjuk belepakolni a kókuszgolyókat !

Elkészítjük a fondant, a recept a linken van.
Keresünk egy olyan tortaformát aminek nincs az oldalán kapocs, vagy valamilyen magas kerek sima felületű tároló doboz, vagy üvegtálat.
Folpackal  beborítjuk úgy hogy az alja kerüljön felülre és aláhajtogatjuk a fóliát jó szorosan.
Étkezési keményítőn, vagy porcukros munka felületen kb 2 ujjnyi vastag csíkot nyújtunk ki.
Olyan hosszú legyen , mint a formánk oldalának a hossza !
Méretre vágjuk a forma magasságához.
A két szélét vizes ecsettel lekenjük, itt lesz a ragasztási felület.
Egy porcukros tálcára rakjuk a fóliás formánkat és bevonjuk vele az oldalát.
A két szélét egymásra ragasztjuk.
Hűtőbe rakjuk 2 órára.

A maradék fondantból a formánknak megfelelő kört vágunk ki .
A tortaalátétet vízzel lekenjük és erre rakjuk rá a kivágott kb 1-2 ujjnyi vastag körünket.
Jól rányomkodjuk, így odaragad és nem fog elcsúszni.
Előhozzuk a keretet a hűtőből.
Óvatosan leemeljük a formáról és a körünkre rakjuk.
A belső és a külső alsó oldalait vizes ecsettel átkenjük, de vigyázzunk mert még nem elég kemény és gyorsan eltörik !
Fondantból még két darab , ujjnyi vastag rudat formálunk olyan hosszúságban ami a torta oldalát és belsejét is körbeéri.
Egy modellező segítségével lenyomkodjuk, vagy ha nincs ilyenünk akkor egy kis villa is megteszi.
Az a lényeg hogy kívül belül ezek a rudak ragasztják össze majd a torta keretünk alját és az oldalát.
Ha mindennel készen vagyunk, hűtőbe rakjuk egy éjszakára keményedni.

Másnap, a torta szalagból kötünk egy masnit és puha vizes fondanttal  a torta keret elejére ragasszuk.

Végül sorra belepakoljuk az elkészített kókuszgolyókat.





Barnabás, a bölcsiben :









6 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...