2014. szeptember 1., hétfő

Narancsos- csokoládés mézes szelet



A nyáron jártam Egerben, a Kopcsik Marcipánia múzeumban.
A linkre kattintva olvashattok róla és megcsodálhatjátok a múzeumban készített képeimet is.
A múzeum mellett működik egy kis ajándék bolt , ahol Szamos édességeket árulnak.
Itt vettem a mai süteményem fő alkotó alapanyagait.
Egy üveg narancsos csokoládékrémet és egy  üveg marcipánlikőrt.


Így született meg nálam egy újabb mézes krémes recept, a narancsos -csokoládés mézes szelet.

Hozzávalók a tésztához :
45 dkg liszt
25 dkg cukor
5 dkg vaj
2 db tojás
2 evk. méz
2 evk. kakaópor
1 mk. szódabikarbóna


Hozzávalók a krémhez :
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 deci tej
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál búzadara ( gríz ) 

0,05 l. tejszínes marcipánlikőr
2 deci narancsos csokoládékrém 

Hozzávalók a tetejére :
20 dkg tejcsokoládé + 4 teáskanál olaj
Díszítésnek pici narancs szeletek és csokoládé golyók




Elkészítése :
Gőz felett , egy edényben összemelegítjük a tészta hozzávalóit, a liszt és a szódabikarbóna kivételével.
Levéve a gőzről, adjuk hozzá a liszttel elkevert szódabikarbónát és gyúrjuk tésztává.

Szobahőmérsékleten 10 percig pihentetjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 - fokra, gáznál 3. fokozatra.
A pihentetett tésztát három egyenlő részre osztjuk és lisztezett munka felületen.  kb egy A 4 lap méretűre nyújtjuk ki.

Szilikonos sütőpapíron egyesével kb 5 perc alatt készre sütjük.
Sütés előtt villával megszurkáljuk.
Amíg a lapok sülnek és hűlnek, elkészítjük a krémet.


A vajat porcukorral habosra keverjük.
Tejet felforraljuk és amikor forr hozzákeverjük a búzadarát és vaníliás cukrot, vagyis főzünk egy grízt.
A grízünket teljesen kihűtjük és hozzákeverjük a vajas krémhez.
Együtt jó habosra kikeverjük gépi habverővel.

Végül belekeverjük csokoládékrémet és a marcipánlikőrt, szintén habverővel felhabosítjuk.
A krémet három egyenlő részre osztjuk és összetöltjük vele a lapokat.

A csokoládét az olajjal felmelegítjük és a süteményünk tetejére öntjük, majd egyenletesen elkenjük rajta.
Fóliával letakarjuk és hűtőbe rakjuk legalább egy éjszakára, hogy összepuhuljanak a lapok a krémmel.
Ne hamarkodjuk el a felvágást mert minél tovább áll annál puhább lesz a sütink.

Szeleteléskor díszítjük narancs szeletekkel és csoki golyókkal.
( A csoki golyókat egy kevés olvasztott csokoládéval tudjuk oda ragasztani a sütemény tetejére. )

Nagyon finom mézes szelet lett, csak ajánlani tudom mindenkinek!
Bátran készítsétek el és a Szamos termékeket természetesen bármilyen hasonló jó minőségű termékekre lecserélhetitek.  








2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki és biztosan finom is ezzel az ízkombinációval! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt!
      A krém valami csúcs lett, csak ajánlani tudom:))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...