2014. október 19., vasárnap

Baconos- kelbimbó, Gomba fasírttal

A téli zöldségkínálat egyik mostohagyereke a kelbimbó. 

Miért jó?
Nagyon magas a C-vitamin tartalma. 10 dkg kelbimbó C-vitamin tartalma fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Ezen kívül ez a zöldség még gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban, mangánban, élelmi rostokban. Továbbá található benne kálium, B1-, B2- és B6-vitamin, E-vitamin, réz, vas és kálcium. Sok benne a szénhidrát és a fehérje.
Ezt a tápanyagtartalmat leginkább úgy őrzi meg, ha pároljuk és nem főzzük. A kelbimbó kifejezetten javasolt a szoptatós anyáknak is, pont a magas rost-, ásványianyag- és vitamintartalma miatt.



Hozzávalók :
1 kg kelbimbó
60 dkg kockázott bacon
Ízlés szerint : só, bors
kevés olívaolaj

Elkészítése :
A kelbimbót pároló edényben, vagy párológépben megpároljuk.
A bacont kevés olajon megpirítjuk, majd átforgatjuk rajta a párolt kelbimbót.
Fűszerezzük , sóval, borssal.

Hozzávalók a gomba fasírthoz:
4 evőkanál olaj,
40 dkg vegyes darált hús,( marha , sertés )
30 dkg erdei gomba (Harmat és 
Lila pereszke  )
2 tojás,
2 zsemle,
1-2 evőkanál aprított petrezselyem,
150 ml tej,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál snidling,
4 db kisebb  aprított mogyoróhagyma,
Ízlés szerint : só,bors


Elkészítése :
A finomra vágott mogyoróhagymát, a szintén apróra vágott gombákkal és fokhagymával együtt megpároljuk egy evőkanálnyi olajban. 
A zsemléket beáztatjuk a tejbe és kicsavarjuk.
Hozzáadjuk a darált húshoz, és hozzáadjuk a párolt gombát is.
Összekeverjük és a többi hozzávalókat is belekeverjük.
Készítünk egy formálható masszát, amit ízlés szerint sózunk, borsozzunk.
Kis golyókat formálunk és forró olajban kisütjük.
Végül tálaljuk a kelbimbó körettel.

Jó étvágyat !




2016. Húsételek és a Gyorsételek, receptújságban is megjelent a receptem.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...