2014. október 16., csütörtök

Diós-rozsos kenyér

Kevesen tudják talán, hogy a kenyér napját is megüli a világ, mégpedig október 16-án. 
A Kenyér Világnapjának célja, hogy bemutassa a Föld legfontosabb élelmezési cikkének a jelentőségét.
A világnapot már közel harminc ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. 
Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.
A véletlen különös játéka, hogy e napon született 1865-ben a híres magyar növénynemesítő, a világhírű bánkúti búza megteremtője,
 Baross László is. Baross László a köztudatban a "bánkúti búzák atyja"-ként él. Ezt a tekintélyt egy gazdasági kényszerhelyzet megoldójaként vívta ki.
Cikk forrása :Alfahír.hu



Süss Te is ezen a napon ajándékba egy kenyeret, legyen az a kedvenced, vagy épp egy új kreáció, vagy a régi jó receptedet kapd elő! 
Lepj meg egy ismeretlen, vagy ismerőst , vagy barátot környezetedből saját készítésű kenyereddel! 
A lényeg, hogy meglepetés legyen, hogy kapja, s az, hogy te választhatsz, milyen kenyérrel ajándékozod is meg őt.

Max diós-rozsos kenyér receptjére esett a választásom, amit már korábban is kipróbáltam.
Rendkívül finom és különleges kenyér, amit én a kedvenc vajammal és hozzá illő francia diós szalámival imádok a legjobban, de különféle vajkrémekkel is kiváló.



Hozzávalók a kenyér tésztához:
15 dkg durvára vágott pirított dió
3 evőkanál dió olaj, ( helyettesíthető: olívaolajjal is )
8 dkg világos rozsliszt
12 dkg rétes liszt
30 dkg sima liszt
20 dkg kovász
32 dkg langyos víz
2 dkg só
2 dkg cukor
1,5 dkg friss élesztő

Hozzávalók a kovászhoz :
27 dkg rétes liszt
30 dkg langyos víz
5 dkg friss élesztő

A kovász elkészítése :
A hozzávalókat egy fakanál segítségével összekeverjük és lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk érni 10-12 órát.
Érdemes este bekeverni és másnap süthetjük vele a kenyerünket.
Miután a kovászunk megérett akkor kimérünk belőle 20 dkg a tésztához.
A többi maradék kovászt a következő kenyér sütésnél felhasználhatjuk.
Ui: Ez a mennyiségű kovász kb.  két adag kenyértésztához elegendő !

A kenyér elkészítése :
A hozzávalókból a dió kivételével félig tésztát dagasztunk, majd hozzáadjuk az előre megpirított durvára vágott diót és tovább dagasztjuk míg az edény falától el nem válik.
( Lehet, hogy szükség lesz a dagasztáshoz még egy kevés liszthez, ezért készítsünk magunk mellé egy keveset. ) 
Ha kész a tésztánk letakarjuk és kb 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Én ezt a műveletet a dagasztógépre bízom, vagyis belepakolok mindent és a dagasztóprogramra állítom.

A megkelt tésztánkat osszuk ketté, és formázzuk vekni formára egyenként.
Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy-egy félkilós kenyér sütőforma alját és erre rakjuk rá a formázott tésztát.
Letakarjuk egy konyharuhával és 40 percig újra kelesztjük.

Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra gáznál 3 fokozatra.
A megkelt kenyerek tetejét vízzel spricceljük meg és rakjuk a sütőbe.
Süssük készre őket kb. 40-50 perc alatt.
A kész kenyereket rácsra rakjuk és teljesen kihűtjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá !




Mai nap alkalmából 2 db kenyeret ajándékoztam el.





Az egyiket egy kedves vendégen kapta Anikó.


A másikat , Svájcban  Magyar Háziasszonyok Receptjei facebookos oldal szerkesztője kapta meg,
Nórika .


Mint ketten nagyon örültek a különleges kenyérnek és alig várták hogy megkóstolják.

Jó étvágyat kívánok hozzá ! . . . csajok !



2 megjegyzés:

  1. Diós kenyér? Érdekesen hangzik, de biztosan finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom,én imádom:)) . . . . pedig magában nyersen nem szeretem a diót!
      De így kenyérbe varázsolva egy különleges ízvilágot kapunk, amihez kitűnő a francia diós szalámi, ami szintén egy különleges íz világ:)) Egyszer érdemes kipróbálni !

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...