2014. október 29., szerda

Fűszeres sütőtök

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészség , finom íz és elérhető ár.

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.
 A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 
A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Egy nagyon könnyen elkészíthető receptet hoztam nektek.
Nem csak finom, hanem igazán gyorsan el is készül!



Hozzávalók :
1 db sütőtök
1 ág friss bazsalikom
1 ág friss rozmaring
2 gerezd fokhagyma
kevés gyömbéres-citromos olaj
Kb. 2 evőkanál méz

Elkészítése :
A sütőtököt megtisztítjuk és egyforma kockákra felvágjuk.
Egy tepsit kiolajozunk,és rárakjuk a tököt.
Hozzáadjuk még a megtisztított fokhagymát , és egy evőkanál olajjal átforgatjuk.
A tetejére rakunk egy ág rozmaringot, lefedjük alufóliával és előmelegített sótőben 160 fokon 25 percig pároljuk, majd emeljük a hőfokot 180 fokra , levesszük a fóliát és puhára sütjük a tököt.


Amikor már beletudjuk szúrni a villát akkor elkészült a tökünk.
Tálaláskor egy tányéra borítjuk , és finomra vágott bazsalikommal megszórjuk.
Ízlés szerint meglocsoljuk akácmézzel, és máris tálalhatjuk.

Jó étvágyat !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...