2014. október 25., szombat

Harmatgombával töltött dagadó


Egy finom dagadó ebédre vagy vacsorára ?





Hozzávalók:
Kb 1,5 kg dagadó
30 dkg harmatgomba,( helyettesíthető bármilyen gombával )
1 db vöröshagyma finomra vágva
3 db főtt tojás, finomra összevágva
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
1 db tojásfehérje kemény habbá verve
1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
Ízlés szerint só, bors
Továbbá a sütéshez : 2 deci vörösbor, 2 deci víz




Elkészítése :
Az olajon megfuttatjuk a hagymát, majd rádobjuk a kis harmatgombákat.
Ha más fajta gombát rakunk bele, akkor szeleteljük fel.
Sózzuk , borsozzuk és kb 10 percig pároljuk.
Egy másik tálba rakjuk az összevágott főtt tojásokat, a petrezselyemzöldet, az egész tojást, és a tojássárgáját, és erre ráöntjük a párolt gomba keveréket.
Összekeverjük és hozzáadjuk a zsemlemorzsát, majd végén belekeverjük az egy keményre vert tojásfehérje habot.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A dagadót, amit a hentessel felszúrattunk, jól megmossuk és szárazra töröljük.
Három evőkanál olívaolajba , keverünk egy csipetnyi sót, őrölt rózsaborsot és a fele adaggal bekenjük vele belülről a húst.
Beletöltjük a tölteléket a dagadónkba.
( Én mindig egy nagy méretű nagy szájú nyomózsákba rakom a tölteléket és csak belenyomom a hús belsejébe. Így sokkal gyorsabb és nincs nagy koszolás vele. )
Összetűzzük hústűvel, vagy összevarrjuk a dagadónk száját.
( Én varrni szoktam, az a biztos )
A maradék fűszeres olajjal mindenhol bekenjük és egy magas falú sütőtálba rakjuk. Aláöntünk 2-2 bort-vizet és közepes hőmérsékletű kb 170-180 fokú sütőben időnként locsolgatva lefedve megpároljuk. Kb 70 percig.
Amikor már puha a húsunk, levesszük a sütőtál tetejét, emeljük a sütési hőfokot kb 200-220 fokra és készre sütjük. 
Sütés közben locsolgassuk meg egy párszor a saját levével.
Amikor már szép piros, kivesszük a sütőből és a tepsiben hagyjuk 10 percig.
Ezután átemeljük egy tálra és kihűtjük.
Szép szeleteket csak a kihűlt húsból tudunk szeletelni.

Kínálhatjuk, burgonyapürével, zöld vagy majonézes salátákkal is.
Ma én almás-zelleres rösztit készítettem hozzá.




Almás-zelleres röszti

Hozzávalók :
1 közepes nagyságú zeller
2 db nagyobb alma
kb 2 evőkanál liszt
finomra vágott petrezselyemzöld
2 deci tejszín, vagy tejföl
ízlés szerint só, bors
Továbbá : olaj a sütéshez

Elkészítése :
A zellert és az almákat megtisztítjuk, majd lereszeljük.
Egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalókat is.
Összekeverjük és forró kevés olajban ( nem bő ) kisütjük őket.
A sütést úgy végezzük hogy egy evőkanállal kivesszünk a masszából és az olajra rakjuk.
Kissé meglapítjuk a kanállal és kis lángon megsütjük az egyik oldalát, majd óvatosan átfordítjuk a másik oldalára és készre sütjük.
Szalvétára kiszedjük , és addig folytatjuk a sütést míg el nem fogy a masszánk.
Végül feltálaljuk a dagadónkkal.

Jó étvágyat !





A receptem a 2016. Húsételek receptújságban is megjelent.






További dagadó receptjeim :


Töltött Dagadó fehérborban párolva 





Töltött dagadó, darálthússal












4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...