2014. október 24., péntek

Mákos kelt , kukoricaprósza

Prósza = Köleslepény, kukoricalepény. Szláv eredetű szó.

Zalában és Erdélyben készítették anno régen a szegény földműves emberek.

Készülhet édesen , sósan.  A lényeg hogy kukoricaliszt az alapja az ételnek vagy süteménynek.

Számtalan készítési formája létezik, ma én a mákos kelt kukoricaprósza receptjét hoztam el nektek.



Hozzávalók: 
0,5 liter langyos tej
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
3 db.egész tojás
1 teáskanál só
60 dkg kukoricaliszt
10 dkg sertészsír
15 dkg darált mák 15 dkg cukorral összekeverve,
1 citrom reszelt héja
Továbbá : A tepsi kikenéséhez sertészsír, liszt.

Elkészítése 
Két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A többi tejet is meglangyosítjuk,
Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és, elkeverjük benne az egész tojásokat.
Hozzákeverjük a cukrot és a sót és végül a kukoricaliszttel összeállítjuk a tésztát.
Ezt a műveletet egy fakanál segítségével végezzük.
Kis adagokban belekeverjük az olvasztott zsírt is.
Letakarjuk, és meleg helyre félretesszük kelni.
Duplájára kelesztjük kb 40 perc alatt.

Fagyos zsírral, kizsírozzuk és búzaliszttel kilisztezzünk egy tepsit.
A massza harmadát elterítjük az aljában.
( Ne ijedjünk meg, a massza híg sűrű lesz kelesztés után.! )
A cukros mákba belekeverjük a reszelt citromhéjat, és a felét ráhintjük a
tésztára.
Újra prószatészta következik, amit befedünk a mák másik felével.
A tetejét teljesen betakarjuk a maradék kukoricás masszával.
Ismét pihentetjük 10-15 percet.
Előmelegített sütőben megsütjük,
Sütési hőfok : 180 fok, gáznál 3. fokozat
Ezután kicsit hűlni hagyjuk, és szeleteljük
Végül, porcukorral megszórjuk a tetejét.

Jó étvágyat !












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...