2014. október 12., vasárnap

Tapolcai palacsintával töltött rétes

Elfelejtett Tapolcai palacsintával töltött rétes elkészítését Halász János ajánlotta a számomra. 
Sokáig rakosgattam a receptet, míg rászántam magam.

A végleges döntést Gaby adta meg amikor ő egy hasonló receptet készített el és megláttam a fotót róla a csoportjában.

Jancsi bácsi, nem mondta hogy ez a recept mennyire macerás!
De az íze kárpótol, mert nagyon nagyon finom.





Egy kicsit én is változtattam a recepten, mert mi nem szeretjük a mazsolát ezért én kihagytam és a túrótöltelékbe aszalt vörös áfonyát raktam.

Gyorsítani akartam a munka időn és ezért nálam a palacsinták francia palacsinta recept szerint készültek és francia palacsinta sütőn, vagyis óriás palacsinta sütőn sültek meg.

Nagyon finom bátran fogjatok hozzá, ha macerás is, mert az íze biztosan kárpótol majd.
A leírt hozzávalókból egy rétest kapunk.





Hozzávalók :
1 csomag réteslap 20 dkg
Kevés olaj a réteslap kenéséhez

Hozzávalók 3 db francia palacsintához :
12,5 dkg liszt
2,5 dkg olvasztott vaj
100 ml. tej
125 ml. víz
1 db tojás
1 kiskanál cukor

Elkészítése :
Keverjük össze a cukrot, a tojást, és a tejet, majd kisadagokban keverjük hozzá a lisztet.
Lassanként adjuk hozzá a vizet, és az olvasztott vajat.
Sütés előtt 10 percig pihentessük a tésztát és a forró francia palacsinta sütőn süssük meg, mind két oldalát.

Természetesen, süthettek hagyományos palacsintákat is hozzá, de akkor 6 db palacsintára lesz szükség egy rétes töltéséhez !
Kedvenc hagyományos palacsinta receptemet ezen a linken találjátok.

Hozzávalók a máktöltelékhez:
100 ml tej
5 dkg cukor
1 evőkanál méz
1 cs. vaníliás cukor
1 kiskanál fahéj
1 db reszelt citromhéj
15 dkg darált mák

Elkészítése :
A mák kivételével a hozzávalókat felforraljuk, és hozzákeverjük a mákot, és azonnal levesszük a gázról.

Hozzávalók a diótöltelékhez :
100 ml tej
5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 db reszelt narancshéj
A töltelék tetejére : 5 dkg  pirított dióbél

Elkészítése :
A darált dió kivételével a hozzávalókat felforraljuk, és hozzákeverjük a darált diót, és azonnal levesszük a gázról.
A dióbelet egy kissé megpirítjuk és félre rakjuk, csak a töltésnél lesz rá szükség.

Hozzávalók a túrótöltelékhez :
20 dkg túró
1 db tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg aszalt vörös áfonya
1 db citrom reszelt héja és leve
kevés édes morzsa kb  1 evőkanál, vagy búzadara

Elkészítése : Az összes hozzávalót jól összekeverjük.




A rétes készítési menete :
Először süssük ki a palacsintákat.
Én 3 db óriás palacsintát sütöttem egy francia palacsinta sütő segítségével.


Ha nincs ilyen sütőtök, akkor süssetek 6 db palacsintát, ha van jól bevált receptetek, akkor az alapján.
Következő lépésben elkészítjük a töltelékeket egyenként.
Megtöltjük a palacsintákat vele.
A diós palacsinta töltésekor a palacsintán elkent dió töltelék tetejére szórjuk szét a pirított dió belet és így csavarjuk fel.
Nálam egy-egy egy palacsinta lett.

Normál palacsintákból 2-2-2 db palacsintánk lesz, töltelékenként.
Vagyis, 2 mákos, 2 diós, 2 túrós
Egy nedvesített abroszra fektetjük a réteslapot, megkenjük olajjal.
Erre rakjuk egymás mellé a töltött palacsintákat és óvatosan feltekerjük, rétes formára.
Normál palacsintáknál, egymás elé rakjuk az azonos töltelékkel töltött palacsintákat, így kapjuk meg a három sort a rétes tésztán !


Megkenjük olajjal a tetejét, és előmelegített sütőben 170 fokon , gáznál 3 fokozaton 15 perc alatt készre sütjük.
Hűlés után szeleteljük, majd porcukorral bőven meghintjük.

Jó étvágyat !







A recept megjelent a 2017. Küldd El A Recepted / 6. Júniusi számában




A rétes fotója elnyerte a júniusi hónap fotója díját is !





7 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...