2014. november 9., vasárnap

Burgonyaleves erdei gombával Mileuskából

Svejk, ,, Az viszont faktum, hogy fél óra múlva megjelent az erdőben a kihűlés ellen párnába bugyolált krumplileveses fazékkal. Ezen a környéken valóban rendkívül népszerűségnek örvend ez az ételfajta, talán a legnagyobbnak egész Csehországban. És hát éppen ez a probléma! Csehül bramborkának, azaz kruplicskának errefelé nem a krumplilevest mondják, hanem a burgonyás buktát!
Amely akkor a legfinomabb, amikor még forró. "
Részlet:  Václav Malovinckú , Svejk Útleíró Szakácskönyvéből

Mindig élvezettel olvasgatom elölről hátulról ezt a könyvet és élvezettel választom ki belőle a következő receptet, amivel majd a családomat lepem meg, újra és újra.
Mostanában több receptet is elkészítettem már a könyvből és tiszta szívvel mondhatom, mindegyiknek nagy sikere volt. A receptek szerkesztésem alatt vannak hamarosan posztolgatom majd számotokra.

Most egy nagyon finom levest hoztam nektek. Lássuk hogyan is szól az eredeti recept a könyvben!

Burgonyaleves erdei gombával Mileuskából




,, Egy hideg vízzel teli fazékba belevágjuk a leveszöldségeket ( fehérrépa, sárgarépa, zeller. de lehet kelkáposzta, karfiol, sőt hagyma is.) megsózzuk, köménymaggal és borssal ízesítjük, majd erdei gombát elsősorban vargányát adunk hozzá ( ha szárított, akkor előzőleg vízbe vagy tejbe áztatjuk).
A zöldségeket puhára főzzük, hozzáadjuk a nyers burgonyát, és megvárjuk, míg az is megfő benne.
Külön elkészített világos rántással besűrítjük, és még nagyjából 15 percig főzzük. A forró levesbe belekeverjük tojást és a majoránnát. Levesszük a tűzről, és ízlés szerinti mennyiségű zúzott fokhagymát adunk hozzá. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel szórjuk meg."
A recept forrása :Václav Malovinckú , Svejk Útleíró Szakácskönyv


A recept szerintem követhető!
Egy két dolgot viszont nem ír le, mint pl a hozzávalók mennyiségét, a rántás és hogy egész vagy tojássárgáját kell használni a leveshez.
Gyakorló háziasszonyok számára viszont érthető, hisz gyakorlatuk során tudják hogyan készül a rántás és hogy a levesek sűrítéséhez mindig tojássárgáját használunk.
Hogy azok is eltudják készíteni ezt a finom levest, akik nem olyan gyakorlottak a konyhában, vagy csak most tanulnak főzni , számukra leírnám a rántás készítését is, és a hozzávalók mennyiségét is.

Tehát folytatnám a receptet, a rántástól.
Amikor már puha az összes zöldségünk a levesbe, a krumpli is, akkor előveszünk egy kisebb lábast.
4 evőkanál olajat elkeverünk 1,5 evőkanál liszttel és lassú tűzön 1-2 percig átpirítjuk.
Levesszük a levest a tűzről és belekeverjük határozott mozdulatokkal a rántást a levesünkbe.
Visszarakjuk és kis lángon főzzük 15 percig tovább.
A rántástól fog egy kicsit besűrűsödni a levesünk.
Ha letelt az idő, elzárjuk a gázt alatta és egy tojássárgáját elkeverjük a majoránnával és ezt is belekeverjük a levesbe.
Végül 2-3 gerezd fokhagymát is rakunk bele, megszórjuk petrezselyemmel és máris tálalhatjuk.


A leves hozzávalói :
50 dkg leveszöldség, felszeletelve
25 dkg vegyes erdei gomba
4-5 db burgonya karikákra vagy kockákra vágva
1 csokor petrezselyemzöld
1 db tojássárgája
Ízlés szerint, só, bors, köménymag, majoránna, fokhagyma
Annyi víz hogy a zöldségeket jól ellepje!

Továbbá a rántáshoz: 1,5 evőkanál liszt , 4 evőkanál olaj

Jó étvágyat!




További elkészített receptek a könnyből ezen a linken találhatók :)) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...