2014. november 20., csütörtök

Citromtorta

Ma egy sütés nélküli citromtorta reptet hoztam nektek.
Nagyon finom és nagy előnye, hogy sütés nélkül készül.




Hozzávalók a kekszes alaphoz:
20 dkg zabpelyhes keksz
10 dkg olvasztott vaj

Hozzávalók a citromkrémhez:
25 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
4 evőkanál porcukor
1 csomag zselatin fix
1 db citrom reszelt héja
2 db lime ( zöldcitrom ) reszelt héja és leve
pár csepp zöld ételfesték

Hozzávalók a tejszínhabhoz:
2 dl. habtejszín
1/2 csomag zselatin fix

Díszítéshez: lime és citrom karikák




Hozzávalók a gyömbéres-zabpelyhes kekszekhez :
12,5 dkg liszt
12,5 dkg aprószemű zabpehely
12,5 dkg reszelt fagyos vaj
7,5 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
csipet só
30 ml tej
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál reszelt gyömbér

A kekszek elkészítése :
A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük és összemorzsoljuk a hideg vajjal.
Kb 30 ml tejjel tésztává gyúrjuk..
Keksz vastagságú rúddá sodorjuk, és folpackba becsavarjuk.
Hűtőbe rakjuk, 30 percre, hogy egy kicsit összefagyjon a tésztánk.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, gáznál 3. fokozatra.
Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
Előhozzuk a hűtőből a keksztésztánkat, és kicsomagoljuk.
Egy éles késsel, kb. 3-4 ml vastag szeletekre vágjuk fel a tésztarudunkat.
Tepsire rakjuk kissé távol egymástól és kb 15-20 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk a tepsin kihűlni, mert így törés nélkül letudjuk majd venni a sütőpapírról.
Ebből az adagból kb 35 dkg kekszünk lesz.

A keksz recept forrása: Tortafüggő Marisz blogja

Ha nincs időtök kekszet készíteni, nyugodtan vásároljatok valamilyen jó minőségű kekszet az alap elkészítéséhez!



Citromtorta elkészítése :

20 deka kekszet törjünk össze egészen finommá.
A vajat olvasszuk fel,és gyúrjuk hozzá a kekszmorzsához.
Nem lesz tésztaszerű, inkább olyan vajas morzsát fogunk kapni.
Ezt nyomkodjuk bele egyenletesen, egy folpackkal teljesen kibélelt 32 x 13 x 7 cm magas hosszú kenyérsütő formába, és rakjuk a mélyhűtőbe 20 percre.

Közben elkészítjük a krémet:
A tejszínhabot a cukorral és a zselatin fixel együtt habbá verjük.
Hozzákeverjük a mascarponét és habosítjuk még egy kicsit habverővel.
Belekeverjük a citromok reszelt héját és a 2 darab lime levét.
A hab 3/4 részét átrakjuk egy másik tálba, és 1-2 csepp zöld festékkel beszínezzük.
3/4 rész világos zöld habunk lesz és a maradékot pedig fehéren hagyjuk.
Előhozzuk a kekszes alapot a mélyhűtőből, és ráhalmozzuk a zöld habot, majd egyenletesen elkenjük a felületén.
Erre halmozzuk rá a maradék fehér habunkat és szintén egyenletesen elkenjük.
Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.

Másnap:
A díszítéshez felverjük a 2 deci tejszínhabot a fél csomag zselatinnal.
Csillagcsöves nyomózsákba töltjük.
Kiemeljük a tortánkat a folpack segítségével, és egy hosszú torta tálra rakjuk.
A tetejére keresztben egymás mellé nyomjuk ki a tejszínhab csíkokat, addig, míg be nem fedjük vele a tortánk tetejét.
Elfordítjuk hosszirányban a tortánkat és a közepét szeletelt citromokkal díszítjük.

Jó étvágyat!










1 megjegyzés:

  1. Hát, nagyon kínálja magát! Szinte érzem a frissítő citrom-ízt a számban :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...