2014. november 5., szerda

Erdei gombás vaddisznópörkölt, kuktában főzve

                                    Vörösboros erdei gombás vaddisznópörkölt, Túrós puliszkával tálalva.




HOZZÁVALÓK:

70 dkg  pörköltnek való vaddisznóhús darabokra vágva,  0,5 kg erdei gomba
3 fej vöröshagyma ,  3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 teáskanál borókabogyó,  1 teáskanál köménymag, 2 db babérlevél, ízlés szerint só, bors , pirospaprika  kevés olaj,      3 deci vörösbor,  kevés víz

Kuktában való elkészítése :

Olajban megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát majd hozzárakjuk a húsokat.
Átforgatjuk egy-két percig és felöntjük a borral és egy kevés vízzel.
Mivel kuktában főzzünk, csak annyi vizet öntsük rá amennyit a főzés után szeretnénk hogy rajta legyen, mert a kuktában gőz van és nem párolódig el a víz ! 
Lezárjuk a kuktát a szeleppel függőlegesen és felforraljuk a legnagyobb gázlángon.
Amikor a szelep fütyül , távozik a gőz levesszük a gázt alatta legkisebbre és a szelepet vízszintes állásba állítjuk,majd 40 percig főzzük.
Amikor letelik a főzési idő, elzárjuk a gázt a kukta alatt és hagyjuk hogy egy kicsit lehűljön.
Ezután felnyitjuk a szelepet így eltávozik a benne maradt gőz is majd egy konyharuhával letakarjuk és óvatosan kinyitjuk a kuktát.
( A kukta lehűlését meggyorsíthatjuk ha a kuktát hideg folyó víz alá tesszük 3-4 perce.)

Visszatesszük a pörköltet a gázra és hozzáadjuk a gombát, majd tovább főzzük,( kb. 20 percig ) míg a gomba is puha lesz.



Az így elkészített pörköltet, tálalhatjuk nokedlivel, tésztával, zsemlegombóccal és még 
sok-sok fajta nekünk tetsző körettel.

Mi nagyon szeretjük a vadpörkölteket, túrós-sajtos puliszkával.
Ezért én most is ezzel tálaltam.
Próbáljátok ki! Nagyon finom.



Túrós puliszka készítése 

Hozzávalók:
Füstölt gomolyasajt kb. 10 -15 dkg
1 liter víz
20 dkg kukoricadara
2 evőkanál margarin
50 dkg tehéntúró
15 dkg mangalica szalonna
2-3 közepes vöröshagyma


Elkészítése:
Vágjuk fel a szalonnát 1 cm-es kockákra, és a serpenyőben süssük jó ropogósra.
Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és dinszteljük meg benne.
Forrásban lévő vízben gríz sűrűségűre , főzzük a kukoricadarát , hozzákeverjük a vajat.
Vajazzunk ki vékonyan egy nagyobb tűzálló tálat, simítsuk bele a forró puliszkát.
Locsoljuk meg a szalonna zsírjával, rakjuk rá egyenletesen a túrót.
Szórjuk rá a hagymás szalonnát és reszeljük rá bőven füstölt gomolyasajtot.



Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 20 percig sütjük.
Amikor már rápirult a sajt a tetejére el is készült a puliszkánk.
Vegyük ki a sütőből és 10 percig pihentessük.
Tálalásnál kockákra vágjuk és a pörkölt mellé kínáljuk. 




Jó étvágyat !








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...