2014. november 11., kedd

Libapörkölt


A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.


Ennek a napnak a tiszteletére ma én libapörköltet készítettem egy remek régi recept szerint.
Nagyon finom lett és szerintem bármelyik nap elkészíthető, ha gusztusunk támad egy jó kis libalakomára.

Akkor lássuk hogyan is szól a recept a könyvben .



Libapörkölt

,, 400 g kicsontozott libahús, libaaprólék, 1 gerezd fokhagyma, 2 kisebb fej vöröshagyma,
1 kiskanál finomliszt, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 evőkanál libazsír, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só "

,, A kicsontozott húst kis kockákra vágjuk, az aprólékot ugyan csak felszeleteljük. Megsózzuk és a libazsíron hirtelen átsütjük. Ezután enyhe tűzön összegyűjtjük a húst a serpenyő egyik oldalán, a szabadon maradt helyre pedig beleszórjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, megpirítjuk és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Röviden átkeverjük, és felöntjük 3 evőkanálnyi vízzel,
Fel-felöntögetve lassú tűzön zsírjára főzzük, majd a vége felé hozzáadjuk a felszeletelt és kicsumázott zöldpaprikát és az ugyancsak darabokra vágott paradicsomot. Addig főzzük, amíg a paprika meg nem puhul. Párolt burgonyával vagy nokedlivel tálaljuk fel. "

A recept forrása :Václav Malovinckú , Svejk Útleíró Szakácskönyv

Jó étvágyat !







2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...