2014. november 30., vasárnap

TOBOZTORTA

Szeretetben gazdag, Adventi ünnepeket kívánok ezzel a remek recepttel minden kedves olvasómnak!




Adventi gyertyafény


Adventi gyertyák ragyognak fénylő csillagként;
egy, kettő, három, négy,
hajad lágy selymén táncol a lobogó fény.
Csitt! Ne szólj, csak ülj ide mellém,
hiszen most szívünk beszél;
kezedet fogva a szeretet árad szét.
Kérlek, ne szólj - csak ölelj, míg e láng ég!
S ha kialszik mind a négy,
szenteste gyúl helyettük ünnepi fény...
És nem kell, csupán egyetlen ajándék,
mit szívem karácsonyon úgy remél:
láthassam szemedben csillogni még,
sokáig e szépséges, adventi gyertyafényt.

Szoby Zsolt (Poet.hu) 





Hozzávalók a külső borítóréteghez:
30 dkg puha gesztenyemassza
10 dkg darált keksz
25 dkg puha vaj
0,5 deci rum

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg darált keksz
10 dkg Deluxe Nuss-Nougat-Creme
(Lidl-ben kapható, de helyettesíthető mogyoró, vagy csokoládékrémmel is )
5 dkg baracklekvár
0,5 deci rum
Kb 1 deci tej, az összegyúrásához

Hozzávalók a díszítéshez:
Kb. 40 dkg feles dióbél




Elkészítése :
Először a tölteléket készítjük el.
Az összes hozzávalót egy tálba kimérjük és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon, és formálható legyen.
Alakítsunk ki belőle egy könnycsepp formát és tegyük be a hűtőbe, kb. 20 percre.



Míg dermed a töltelék, készítsük el a külső borítóréteget.
Szintén mérjünk ki minden hozzávalót egy tálba és egy gépi habverővel habosítsuk jól fel.

Toboztorta, kialakítása :
Vizezzük be a munkafelületet, és a kezünkkel nyomkodjuk le és kb. dupla méretű formát alakítsunk ki mint amilyen a töltelékünk.
Hozzuk elő a hűtőből a tölteléket és tegyük a közepére.


Vizes kézzel a kilátszó réteget borítsuk rá a töltelékre és kenjük el rajta.


Vegyünk elő egy torta tányért, és szórjuk meg darált keksszel.
Vizezzük be ismét a kezünket és emeljük fel a kialakított tortát, DE! a tetejével lefelé rakjuk rá a tányérra, majd ismét simítsuk el vizes kézzel rajta a külső réteget, és alakítsuk ki a végleges toboz formánkat.


Legvégül rakjuk rá egymás mellé, a fél dióbeleket.
Hűtőbe dermesztjük kb. 1-2 órát, hogy szépen szeletelhető legyen.





A recept forrása : ERDÉLYI BALÁZS, a FRER cukrászda mestercukrászának saját receptje,  

Én egy kicsit átalakítottam, de a linkre kattintva megnézhetitek az eredeti receptet és a kész remekművet is.


Jó étvágyat !












2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...