2014. december 5., péntek

Mikulás kalács, cukormázzal díszítve




Csányi György: 
Télapó kincsei                                                        

"Télapó! Télapó!
Hol van a te házad?
Ki adta? Ki varrta
báránybőr subádat?
Meleg, jó szívednek
honnan van a kincse?
Zimankós hidegben
van, ki melegítse?"
Szánomat szélsebes
három pejkó húzza,
kucsmás fenyők között
kanyarog az útja.
Nagy piros szívemnek
jóság a kilincse,
s édesanyák mosolygása
a legdrágább kincse.
Hidegben nem fázom
egyetlenegyszer sem:
az ő bársony pillantásuk
átmelenget engem.




Hozzávalók a tésztához :

50 dkg liszt
2 db egész tojás
3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 mokkáskanál só
5 dkg friss élesztő
4 evőkanál gyömbéres-citromos olaj
( helyettesíthető olívaolajjal )
2 deci langyos tej

Hozzávalók a cukormázhoz:

2 db tojásfehérje
40 dkg porcukor
4 teáskanál étkezési keményítő
Piros ételfesték

Elkészítése :

Hozzávalókból kelttésztát készítünk.
Amikor már jól kidagasztottuk a tésztát, akkor alakítsuk cipó formára és takarjuk le, majd meleg helyen kelesszük 30 percig.
Lisztezett munkafelületen, gyúrjuk át a megkelt tésztát és osszuk ketté.
Az egy-egy cipóból 2 db mikulást készítünk.
A készítés fázisait egy régebbi Télapó kenyérnél nézhetitek meg.
( Kattintsatok a linkre és máris folytathatjátok a télapó formázását.)

A kialakított télapókat tegyük egy szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezre.
Kevés tejet keverjünk össze két-három csepp piros ételfestékkel, és kenjük be a télapó sapkáját, orrát és száját.
A többi részét kenjük le tejjel, a sapka szélét és bojtját szórjuk meg jég cukorral.
Előmelegített sütőben 170 fokon, gáznál 3 fokozaton süssük meg.




Hűtsük ki őket, és míg hűlnek készítsük el a cukormázat.

A tojásfehérjét 1-2 percig verjük fel gépi habverővel és adjuk hozzá a keményítőt.
Fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és addig verjük míg selymes fényű nem lesz.
Akkor jó amikor a máz amikor már elolvad a cukor benne!
Kapunk egy sűrű fehér mázat. Ebből vegyünk ki egy keveset és színezzük meg pirosra.
Egy ecset segítségével kenjük át a kész télapók sapkáját, orrát és a száját.
A többi fehér mázat tegyük egy sima csöves nyomózsákba és húzzunk csíkokat a szakállára, bajuszára és a sapkájára.
Tegyük hűtőbe míg meg nem dermed a máz rajta, és máris csomagolhatjuk a gyerekek nagy örömére!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...