2014. december 20., szombat

Svéd mandulatorta



Adventi gyertyafény 

Adventi  gyertyák ragyognak  fénylő csillagként;egy, kettő, három, négy,hajad lágy selymén táncol a lobogó fény. Csitt!  Ne szólj, csak ülj  ide mellém, hiszen most szívünk beszél; kezedet fogva a szeretet árad szét.  Kérlek, ne szólj - csak ölelj, míg e láng ég! S ha kialszik  mind a négy, szenteste gyúl helyettük ünnepi fény...És nem kell, csupán egyetlen ajándék, mit szívem karácsonyon úgy remél: láthassam szemedben csillogni még, sokáig e szépséges, adventi gyertyafényt.



A négy gyertya története


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya.
Annyira nagy volt körülöttük a csend, hogy tisztán lehetett hallani amint beszélgetnek.

Azt mondta az első:
Én vagyok a BÉKE. De az emberek nem képesek életben tartani. Azt hiszem el fogok aludni.
Néhány pillanat múlva már csak egy füstölgő kanóc emlékeztetett a hajdanán fényesen tündöklő lángra.

Azt mondta a második:
- Én vagyok a HIT. Sajnos az emberek fölöslegesnek tartanak, nincs értelme tovább égnem...
A következő pillanatban egy enyhe fuvallat kioltotta a lángot.

Szomorúan így szólt a harmadik gyertya:
- Én a SZERETET vagyok! Nincs már erőm tovább égni. Az emberek nem törődnek velem, semmibe veszik, hogy milyen nagy szükségük van rám...
Ezzel ki is aludt.

Hirtelen belépett egy gyerek és mikor meglátta a három kialudt gyertyát felkiáltott:
- De hiszen nektek égnetek kéne MINDÖRÖKKÉ!!!
Elkeseredésében sírva fakadt.

Ekkor megszólalt a negyedik gyertya:
- Ne félj amíg nekem van lángom meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát.
Én vagyok a REMÉNY!!!

A gyermek szeme felragyogott! Megragadta a még égő gyertyát és lángjával ÉLETRE keltette vele a többit.

(ismeretlen szerző)




Hozzávalók a tortalaphoz:
8 db tojásfehérje
pici só
20 dkg kristálycukor
20 dkg darált mandula

Hozzávalók a krémhez :
2 dl. habtejszín
15 dkg kristálycukor
8 db tojás sárgája
25 dkg vaj
kb. 7 dkg szeletelt mandula

Elkészítése :
Szétválasztjuk a tojásokat.
A fehérjét egy pici sóval félkeményre verjük.
Folytonos keverés közben kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük.
Lassan hozzákeverjük a darált mandulát is egy fakanál segítségével.
Egy kb. 40 x 30 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és ráhalmozzuk a mandulás masszát.
Egyenletes vastagságúra elkenjük a tepsi méretének megfelelően.
A tésztát 170 fokon kb. 20 percig sütjük.
Amikor megsült a lapunk hagyjuk a tepsin langyosra kihűlni.
Lisztes munkafelületen megfordítjuk majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Hosszában ketté vágjuk.
Félre rakjuk, és elkészítjük a krémet.

A tejszínt a cukorral felfőzzük, levesszük a tűzről és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egyesével hozzákeverjük a tojás sárgájákat.
A masszát visszatesszük a gázra és állandó keverés mellett felmelegítjük.
( Nem szabad ilyenkor már felfőzni, mert kicsapódik a sárgája, csak melegítsük át.)
Egy edényben a puha vajat felhabosítjuk, és fokozatosan hozzákeverjük a kihűlt tojásos krémet.
Jól felhabosítjuk!

Az alsó tortalapra egyenletesen rákenjük a krém felét, rányomjuk a másik tortalapot, és ennek a tetejét a maradék krémmel bevonjuk.
A betöltött tortát bőven megszórjuk szeletelt mandulával.
Hűtőben hagyjuk megdermedni.

Jó étvágyat !




Békés Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!











2 megjegyzés:

  1. Hmm, micsoda finomság, bevallom én az IKEÁba járok érte, de most, hogy van receptem is, felkerült a megsütni listára. Kellemes Ünnepeket kívánok Nektek! Puszi!

    VálaszTörlés
  2. Isteni finomság erre a szent ünnepre. Nagyon boldog ünnepeket Nektek! :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...