2014. december 26., péntek

Töltött kacsa








Hozzávalók :
kb. 2,5 kg konyhakész egész kacsa
1 evőkanál kacsa fűszerkeverék
ha nincs ilyen akkor a Fűszeres kacsasültemnél találtok receptet a fűszerkeverék elkészítéséhez.
1 db nagyobb narancs
1-2 ág rozmaring
kevés olaj

Hozzávalók a töltelékhez :
5 db zsemle
6 db tojás
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld finomra vágva
1/2  csomag sütőpor
ízlés szerint , só bors, 1-2 evk. olaj


Köretnek csicsókás krumplipürét készítettem pirított baconnel


A köret hozzávalói:

1 kg burgonya
0,5 kg csicsóka
15 dkg vékony csíkokra vágott bacon
10 dkg reszelt  füstölt gomolyasajt 
kb 3-4 evőkanál tejföl, és 3-4 evőkanál vaj
Ízlés szerint só.

Köret elkészítése :

A csicsókát és burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és apró kockákra vágjuk fel.
Egy fazékba rakjuk őket és felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi.
Adunk hozzá egy kiskanál sót és puhára főzzük.
Közben a bacont megpirítjuk és kiszedjük a zsírjából.
Amikor megfőttek a zöldségek , leszűrjük a levétől és krumplinyomóval összetörjük.
Fokozatosan belekeverjük a vajat és a tejfölt,a sajtot, majd végül a bacont és ízlés szerint sózzuk.


Kacsa elkészítése :

A kacsát mossuk meg, tokozzuk le és töröljük meg szárazra.
Vegyünk elő egy éles kést és csontozzuk ki.
A csontozás műveletét ezen a videón nézhetitek meg.
Nem kell megijedni tőle, egyáltalán nem nehéz !





Ha mindezzel készen vagyunk, akkor így fog kinézni a kacsánk.
Fűszerezzük be.
A csontokból kiváló húsleves főzhető !




Következő lépésben elkészítjük a tölteléket.




A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon átfuttatjuk.
Rádobjuk a kacsa máját amit előzőleg elkapartunk, egy vágó deszkán egy késsel.
Átpirítjuk a hagymával és levesszük a tűzről.
A zsemléket vízbe áztatjuk és alaposan kinyomkodjuk.
Egy tálba rakjuk és ráöntjük a hagymás májat.
Alaposan összekeverjük, és hozzáadjuk a többi hozzávalókat is.
Szintén összekeverjük és a felét a kiterített kacsahús közepére tesszük.



Ráhajtjuk a kacsa felét és teljesen összevarrjuk egy fehér cérnával.



Csak annyi rést hagyjunk ki ahol a többi tölteléket is beletudjuk tölteni.
A comb és a szárny részeinél is varjuk össze a rést, nehogy ott folyjon ki a töltelék sütés közben !
Az összevarrt kacsát jól befűszerezzük a kacsa fűszerkeverékkel.
A varrással lefelé berakjuk egy mély kacsasütő edénybe, vagy egy mélyebb hőálló jénaiba aminek van fedele is. 



Ráöntünk 2 deci vörösbort, körbe rakjuk 1 db narancs szeleteivel és hozzárakunk 
még egy-két rozmaringágat. 
Lefedjük az sütőtál tetejével és forró sütőben  220 fokon , gáznál 4. fokozaton 
puhára pároljuk. kb 45 perc.

Amikor már puha a töltött húsunk akkor leöntjük róla a maradék levet és egy kevés olajjal leöntjük a tetejét. 
Fedő nélkül pirosra sütjük, közben néha néha meglocsoljuk az alatta lévő zsiradékkal.
A készre sült töltött kacsát pihentetjük, szobahőmérsékleten kb 30 percet és csak ezután rakjuk át a tálaló tálra.
Kihúzzuk a húsból a cérnát és máris szeletelhetjük.


Jó étvágyat !






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...