2014. december 31., szerda

Újévi Tejfölös Lencseleves

Nálunk már elkészült a holnapi új évi lencseleves és nálatok?


Azt sokan tudják, hogy az új év első napján lencsét kell enni. De miért? 
A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab is olyan mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. És persze azért kell január 1-én mindenképpen lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre.


Ezzel a bejegyzéssel zárom a 2014-es évet és kívánom nektek hogy legyetek nagyon boldogok, egészségesek, és mindig tele legyen a kamrátok 2015-ben is !


B.ú.é.k. 2015!

Horváth Piroska verse

Bármerre jársz, boldog legyél,
Otthonodon legyen fedél,
Lelkedben szép zene szóljon,
Dolgos, erős kéz megóvjon,
Oly sok jót és szépet hozzon,
Gazdagságot, derűt vonzzon,

Újesztendő vígan jöjjön,
Jókedv, derű el ne szökjön,

Édes élet reád várjon,
Vágyad is valóra váljon,
El ne veszítsed a hited,
Terved, álmod véghez vigyed!




Hozzávalók :
25 dkg  lencse
5 db virsli
3 dl főzőtejszín
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint: só, bors, ételízesítő,köménymag
1 db tojássárgája
kb  2,5-3 l. víz

A rántáshoz: 3 evőkanál olaj , kevés pirospaprika 2 evőkanál ,liszt

 Elkészítés :
A lencsét előzőnap beáztatjuk annyi vízbe ami ellepi.
Másnap, leöntjük róla a vizet és sós új vízben félig megfőzzük a lencsét.
Leszűrjük majd félre tesszük .
 Hagymákat apróra vágjuk,és kevés olajban megfuttatjuk.
Ízlés szerint fűszerezzük, sóval, borssal pirospaprikával, majd hozzáadjuk a lencsét, babérlevelet és felöntjük vízzel, lassú tűzön hagyjuk főni, addig amíg a lencse puha nem lesz.

 Ha megfőtt a lencse vékony rántást készítünk, egy másik kis lábasban.

A rántás készítése:
Az olajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet és a pirospaprikát, majd,  levesszük a tűzről,és  hozzákeverjük a tejszínt.
 Egy kevés leveslével sima egynemű tejföl sűrűségűre keverjük és ezt a keveréket adjuk hozzá a leveshez és még hozzáadjuk a karikára vágott virslit is.

 Forrásig hevítjük, ismét levesszük a tűzről  és hozzákeverjük óvatosan a tojássárgáját ettől lesz selymes a levesünk.
Végül  tálaljuk.

Boldog új évet kívánok!








2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet!
    Elkészítettem és isteni finom lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy ízlett. Boldog új évet kívánok!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...