2015. január 21., szerda

Csicseriborsó leves


A csicseriborsóról a hazai irodalom 1350-ben szól először cicer borsó néven.
A régebbi korokban a csicseriborsónak köszönhetően sok ember megmenekült az éhezéstől.
Három világrészen kb. 10 millió hektáron termesztik. Afrikában, Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Főleg azokban az országokban nagyon népszerű, ahol nehezen elérhető a húst, mert rendkívül magas a fehérjetartalma.
Magyarországon sajnos nincs túl nagy hagyománya, de manapság egyre népszerűbb a háziasszonyok bevásárlólistáján.

Miért jó?

A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. 

Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.
Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.
A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is. 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.


Sokféle finomabbnál finomabb étel készíthető belőle.
 Ma én egy egyszerű levest hoztam nektek, aminek nagy előnye hogy gyorsan elkészíthető.





 Hozzávalók :
1 fej vöröshagyma finomra vágva
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 üveg főtt csicseriborsó
( Üvegenként 540 g )
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál kurkuma
Ízlés szerint só, bors, csilipaprika őrlemény
2 deci tejföl
kevés olaj

Elkészítése :
Az üveg csicseriborsókat leszűrjük és jól átmossuk, majd lecsepegtetjük.
Kevés olajon megfuttatjuk a finomra összevágott hagymákat.
Hozzákeverjük a csicseriborsó felét és kb. 5-7 percig átpirítjuk őket.
Sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 2,5  -  3 liter vízzel.
Forrástól számítva 20 percig főzzük, majd levesszük a gázról és pépesre összeturmixoljuk.
Visszatesszük a gázra, hozzáadjuk a kurkumát és az ízlés szerinti csilipaprikát.
Beletesszük a maradék csicseriborsót és ha szükség van rá sózzuk és borsozzuk.
Felforraljuk és végül belekeverjük a tejfölt amit előzőleg egy kevés vízzel simára kevertünk.
Tálalásnál bőven szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel.
Pirítós kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok ! 






4 megjegyzés:

  1. Mónika, jól hangzik! És guszta is! Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszik:))
      Mi nagyon szeretjük, remélem nektek is ízleni fog!

      Törlés
  2. Óóó, én nagyon szeretem. Kár, hogy kapni is ritkán lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lidl - be szoktam venni amikor éppen kapható, a konzerves változatát.
      Száraz csicseriborsó, pedig a jobb zöldségeseknél kapható, nálunk.
      Őszinte legyek, én a főtt változatát jobban szeretem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...