2015. január 4., vasárnap

Habos piskóta szelet


Valami gyorsan elkészíthető süteményre vágytam.  Mit is rejt a hűtő? ,, Egy kis mandarinlekvárt, némi tojásfehérjét, pár darab tojástCukor és liszt, sütőpor és kakaópor az mindig van itthon. "Ilyen gondolatok mellett született meg ez a sütemény recept, amit elneveztem habos piskóta szeletnek. Nagyon finom és mutatós sütemény lett, és mindenki meg volt vele elégedve. 



Hozzávalók a tésztához :
5 db egész tojás
10 evőkanál hideg víz
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
annyi deka cukor és liszt amennyi az egész tojások súlya volt.

Hozzávalók a tojáshabhoz :
5 db tojásfehérje
15 dkg porcukor

Továbbá a piskóta lekenéséhez : kb. 6 evőkanál mandarinlekvár
( A mandarin lekvár helyettesíthető bármilyen ízű lekvárral )

Díszítéshez : egy-egy mandarin cikk szeletenként

A sütéshez:  egy 35 x 25 x 8 cm-es magas tepsi




Elkészítése :

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Az egész héjas tojásokat lemérjük, így kapunk egy súlyösszeget, ami minden tojásnál más más súlyösszeg lesz.
 Ezért fontos hogy lemérjük!
Jegyezzük meg hány deka volt és annyi deka cukrot és lisztet mérjünk ki, egy- egy tálba, amennyi a tojások súlya volt.

A tojásokat üssük fel egy nagyobb mélytálba.
Adjunk hozzá tojásonként 2 evőkanál vizet, vagyis ebben az esetben 10 evőkanált.
Adjunk hozzá a kimért cukrot és egy elektromos habverővel verjük fel nagyon habosra.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és keverjük bele a tojásos habhoz egy fakanál segítségével.
Óvatosan keverjük bele, középről kifelé és forgassuk ellentétes irányba a tálat közben.
Amikor összeállt a piskótatésztánk, osszuk ketté és az egyikbe keverjük bele a kakaóport.
Olajozzuk ki és lisztezzük be a tepsit, majd egy merőkanál segítségével adagoljuk egymás mellé felváltva a csokis és a natúr piskótatésztánkat.
Így kapunk foltos piskótatésztát.
Ha készen vagyunk az adagolással, akkor egy kicsit ütögessük a tepsit a pulthoz, így egyenletesen eloszlik a tészta a tepsiben.
Előmelegített sütőben 160 fokon, gáznál 1-2 fokozat közötti állásban tűpróbáig sütjük.

( Tűpróba: - Beleszúrunk egy nagyobb tűt a piskótába, ha ragacsos akkor még sütni kell!
Akkor jó ha tűn nincs semmi ragacsos tészta !
Ez a művelet, egy vékony pengéjű késsel is elvégezhető. )

Amikor már majdnem jó a piskóta, felverjük a tojásfehérjét félig és folyamatosan hozzáadagoljuk a cukrot.
Együtt jó sűrű habosra kikeverjük.

A megsült piskótát kivesszük a sütőből és még a meleg piskóta tetejére kenjük a lekvárt.
Erre egyenletesen rákenjük a felvert tojásfehérje habot és visszarakjuk a sütőbe kb 5-7 percre.
Akkor vegyük ki ha a hab széle elkezd barnulni.
Teljesen kihűtjük és egy éles vizes késsel felszeleteljük.




Szeletenként egy cikk mandarinnal díszítjük.

UI:
Díszítésnél mindig olyan gyümölcsöt használjunk , amilyen ízű lekvárral megkentük a piskótánkat.




Jó nassolást kívánok hozzá!





A recept 2016. 3. Filléres ételek receptújságban is megjelent







  Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...