2015. január 26., hétfő

Kelt Csörögefánk , Csörögefánk pohárkrém, és Rakott csörögefánk

Készítsetek a farsang időszakában csörögefánkot, és ha nem fogyna el én most megmutatom nektek a csörögefánk másik két életét. 





Hozzávalók :
65 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
3 dkg friss élesztő
20 dkg vaj
3 dl. langyos tej
2 db tojás
1 evőkanál igazi rum

Sütéshez :
kb. 1 liter olaj

Tálaláshoz : porcukor és ízlés szerint lekvár

Elkészítése :
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztes vajas keverékre öntjük.
Hozzáadjuk a porcukrot, a  tojásokat, a rumot és a maradék tejjel jól összedolgozzuk.
Ha úgy látjuk hogy a dagasztáshoz még szükség van egy kevés tejre, vagy kevés lisztre adjunk hozzá.
Puha fényes felületű tésztává dagasszuk, akkor jó a tésztánk ha elválik a kezünktől.
A kidolgozott tésztát tegyük egy kilisztezett tálba, takarjuk le és kelesszük duplájára.

Én ezt a műveletet mindig rábízom a kenyérsütőgépre.
Vagyis a hozzávalókat belepakolom a dagasztógép tartályába és a dagasztási programra állítom.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. egy ujjnyi vastagra és kisebb téglalap alakúra felvágjuk, majd a közepét bevágjuk és ezen a lukon átfordítjuk az egyik oldalát.
Így kapjuk meg a csöröge formáját.



Forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Még forrón porcukorba forgatjuk.



.............   és most megmutatom nektek a csörögefánk másik két életét.
Ha nem fogyna el két nap alatt, készítsetek belőle pohárkrémet, vagy rakott csörögefánkot.



Hozzávalók :
Kész csörögefánk, ehhez az adaghoz nálam 10 db
ízlés szerint tojáslikőr
1 csomag vaníliás pudingpor
0,5 liter tej
ízlés szerint cukor
2-3 db alma
díszítéshez felvert tejszínhab, kb 1 deci

Elkészítése :

A csörögét felszeleteljük , az almákat megmossuk és vékony szeletekre vágjuk fel.
A pudingport a cukorral és a tejjel összekeverjük és sűrű krémmé főzzük.
A tejszínhabot kemény habbá verjük fel.
Fánk szeleteket egy tálba rakjuk és meglocsoljuk a tojáslikőrrel.

Ha mindennel elkészültünk, készítsünk elő hőálló poharakat.
A poharak lazán vegyesen megpakoljuk a fánk és az alma szeletekkel, erre öntjük rá a forró pudingot.
Amikor kihűlt , tejszínhabbal díszítjük.

Jó étvágyat !


 Egy nagyobb tálba is rétegezhetjük a fánkokat, úgy hogy először fánk, erre az alma, erre egy réteg puding és így sorra mind addig még el nem fogy a hozzávaló.
Tálaláskor tányérra szedjük és tejszínhabbal kínáljuk.
A puding íze, tetszés szerint változtatható!

......... és íme vaníliás pudinggal és csokoládés pudinggal rétegezve



A farsang
A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik.Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azazhamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át (erre utal az elnevezés is az olasz "carneval" helyett), míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is.
Maga a szó német eredetű, "faseln" jelentése fecsegni.
Ebben az időszakában már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet, a téltemetés-tavaszvárás jegyében. 
A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. Latin nyelvterületen a'carneval' szó a farsang megfelelője, jelentése a hús elhagyása. 
Más magyarázatok szerint azt a díszes szekeret nevezték carrus navalisnak, amelyet egykoron vidám, álarcos menet tolt végig Róma utcáin, innen a karnevál elnevezés.

Mivel még tart a farsang, ezért virtuálisan kedvenc mese hősnőmmé változtam át.
Remélem kitaláljátok kinek öltöztem ?










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...