2015. február 1., vasárnap

Gombás csirketokány, mikrohullámú sütőben készítve


Fiatal háziasszonyként sokat főztem , sütöttem mikrohullámú készülékben.
Manapság már csak melegítésre használjuk, de egy-két receptet annyira megszerettünk, hogy a mai napig csak ebben készítem el.
Ilyen például ez a gombás csirketokány is, amit mindig hagymás rizzsel tálalok fel.
A recept nagyon könnyen elkészíthető, és rendkívül finom.
Tartsátok be az időt főzés közben, és mindig egy törlőruha segítségével vegyétek ki és tegyétek vissza a mikroba főzés közben az edényt, mivel nagyon forró lesz!
A főzéshez én mindig egy nagyobb kb. 2 literes üveg - jénai tálat használok.
Köretnek, pedig a rizst kuktában főzöm, aminek főzési ideje 5 perc.
Így igazán gyorsan lehet varázsolni egy különleges finom vacsorát, vagy ebédet a családi asztalra.




Hozzávalók :
1 kg csirkemell, vékony csíkokra vágva
5 dkg finomra vágott vöröshagyma
10 dkg vaj
30 dkg sampion  gomba felszeletelve
1 csomag petrezselyemzöld, finomra vágva
6 dkg liszt
2 deci tejszín, vagy tejföl
Ízlés szerint, só, bors

Elkészítése :
A csirkemellet, a gombát és a petrezselyemzöldet, alaposan megmossuk.
A húst levágjuk  a csontról és vékony csíkokra szeleteljük fel..
Vajban apróra vágott hagymát párolunk 3 percig.
Az előkészített húst hozzáadjuk, majd a 700 W-os készülékben a legerősebb fokozaton 12 percig hevítjük. Ez alatt a hús teljesen megpuhul, hozzákeverjük az előkészített felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Visszatéve a készülékbe, még 3 percig forraljuk.
Ezután lisztet szórunk a tokányra, elkeverjük és felöntjük tejszínnel.
Amíg besűrűsödik 3 percig forraljuk.
Ezután , kikapcsoljuk a készüléket, és benne hagyjuk pihenni 5 percig.
Ezzel a művelettel be is fejeztük a tokány főzését.
Párolt rizst, túrógombócot vagy főtt burgonyát adhatunk hozzá köretnek.

Hagymás párolt rizs, kuktában elkészítve :

Hozzávalók :
25 dkg rizs
4 dkg olaj, vagy zsír
1 db kisebb vörös hagyma
4 dl.  forró víz
Ízlés szerint só

Elkészítése :
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük.
A zsiradékot felforrósítjuk a kuktában és rátesszük a rizst, és kissé átpirítjuk.
Ezután forrásban lévő vízzel öntjük fel, hozzátesszük a megtisztított hagymát, fűszerezzük sóval, borssal.
A kuktát lezárjuk, és rizst nyomás alatt 4 percig pároljuk.
Nyomás alatt, azt értjük , amikor a kukta sípol akkor levesszük a gázt a legkisebb lángra és innen számítjuk a 4 percet.

Jó étvágyat !








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...