2015. február 5., csütörtök

Hamis marcipán szelet

Ez a sütemény roppant egyszerűen elkészíthető.
A krémje vagyis a hamis marcipán része miatt szeretik sokan.
Pont ezért tavaly a kocsonya fesztiválunkra készítettem el egy kis változtatásokkal.
Vagyis lecseréltem a piskótáját és átalakítottam Breki szeletté.
Sok kérdés merült fel az olvasóimban a hamis marcipán készítéséről, amit egyesével mindenkinek meg is válaszoltam, de gondoltam, hogy most bemutatom nektek honnan is jött az ötlet a Breki szelet elkészítéséhez.
Ebben a receptben a tészta inkább egy kevert piskóta és sokkal tömörebb a vizes piskótánál, étcsokoládé van a tetején és inkább egy kis csokiszeletre hasonlít.
 Ez a variáció is nagyon finom, hisz ha nem lenne az, akkor nem született volna meg belőle a
 Breki szeletem.
Rátok bízom melyik variációt próbáljátok ki, csalódni nem foktok, mert mind két sütemény különleges és finom.





.... és akkor lássuk az eredeti receptet amiből megszületett a Breki szelet.

Hozzávalók a tésztához : 
10 dkg cukor
13 dkg puha vaj
1 db egész tojás
3 evőkanál kakaópor
15 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
2,5 dl. kefir

Hozzávalók a hamis marcipán krémhez :

25 dkg olvasztott vaj
20 dkg cukor
25 dkg búzadara / gríz
30 ml. zöld színű mandula aroma

Továbbá a tetejére : 15 dkg étcsokoládé + 1,5 evőkanál olaj

Sütéshez :  egy 20 x 30 x 7 cm magas tepsi, szilikonos sütőpapír



Elkészítése :

A cukrot, a tojást , és a puha vajat habverővel felhabosítjuk.
Hozzákeverjük a liszttel elkevert kakaóport és a sütőport.
Végül kis adagokban belekeverjük a kefirt.
Krémes tésztánknak kell hogy legyen, amit szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe öntünk.
Előmelegített sütőben , 180 fokon, gáznál 3 fokozaton tűpróbáig sütjük, kb. 30 perc.
Amikor megsült a tésztánk hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Közben elkészítjük a hamis marcipánkrémet. Felolvasszuk a vajat, belekeverjük a cukrot, rögtön hozzákeverjük a búzadarát is és folyamatos keverés mellett pirítjuk kb 5-7 percig.
Akkor jó ha a cukor elolvad és a vaj összekeveredik a búzadarával.
Levesszük a gázról, és hozzákeverjük a mandula aromát.
Szobahőmérsékleten hagyjuk langyosra kihűlni.

Ez a krém nem gríz ! ... itt nem fog megpuhulni a gríz, csak pirulni fog.
Evés közben kicsit ropogni fog a fogaink között, de nagyon finom, és pont ezért hívják hamis marcipánkrémnek.


Amikor kihűlt a piskótán, vagy legalább is már langyos, akkor a langyos hamis marcipánkrémet átkavarjuk és ráöntjük a tészta tetejére. 
Egyenletesen elkenjük és a hűtőbe tesszük , addig amíg a krém hideg nem lesz.

Végül az olajjal a csokoládét vízgőz felett felolvasszuk és a marcipánkrém tetejére öntjük.
Egyenletesen eloszlatjuk rajta és újra a hűtőbe rakjuk amíg a csoki is teljesen meg nem dermed.

Szeletelésnél kivesszük egyben a süteményt a tepsiből, lehúzzuk róla a papírt, és kisebb vékony téglalap alakúra szeleteljük fel.
Szeletelésnél , mindig mártsuk a késünket forró vízbe, töröljük meg és így szeleteljük fel a süteményünket.

Jó étvágyat !













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...