2015. február 3., kedd

Himalája sótéglán sült csirkemell




Csoda a konyhában !

A sótéglán való sütésnél, nem használunk, olajat sem zsírt.
Az étel megpuhul, megsül, nem ég le, nem feketedik meg. 
Sokkal egészségesebb a megszokott sütési formáknál, amit vendégeink, családunk is értékelni fog.  
A sótéglán készült csirkemell nagyon finom, és gyönyörű rózsaszínű húsa lesz sütés után.





,, A Himalája sóoldatban 84 ásványi anyag van feloldva, ezek az ionizált vegyületek pedig képesek a szervezetet energetizálni és az áltlaános egészségi állapotot fokozni. A Himalája kristálysó oldata akár 24 órán át is képes megvédeni a szervezetet a káros szabad gyökökkel és a betegségekkel szemben.  A Himalája sóoldatnak számos előnye van a szervezetben. Ezek közül csak néhányat említünk most. A Himalája sóoldat képes összehangolni a szervezet lúgos/savas egyensúlyát és normalizálja a vérnyomást. A Himalája sóoldat feloldja és eltávolítja a különféle üledékeket az egész szervezetben, így az erek falának rugalmasságát megőrzi, véd a reumás fájdalmak, az ízületi gyulladások ellen, valamint a vese és epehólyag kövek is elkerülhetőek a rendszeres fogyasztásával.
A Himalája sóoldat csökkenti a cukor, a kávé, az édesség, a zsíros ételek, a szénhidrát, a dohányzás utáni vágyat, tehát mérsékli a különféle függőségeket. A Himalája sóoldat a bőrbetegségek kezelésében is segíthet, mivel belülről kifelé teljesem megtisztítja a szervezetet.
A Himalája sóoldat kiegyensúlyozza a szervezet pH-ját.
A Himalája sóoldat segít megszabadulni a nehézfémektől is.
Ezen előnyök a Himalája sóoldatot egy igen értékes anyaggá teszik, mivel ha ezt a keveréket rendszeresen fogyasztjuk, akkor valóban el fognak kerülni minket a komoly betegségek, a szervezetünk több energiát fog előállítani, így frissebbek és kipihentebbek leszünk. "

forrás: himalajaso.bloglap.hu


Ezeket a sorokat olvastam a himalájasó weboldalán, amikor lejjebb lapoztam , és  rácsodálkoztam hogy sütnek is rajta. Tovább kutakodtam és elhatároztam hogy rendelek egyet és kipróbálom.
Egyáltalán nem bántam meg mert egy élvezet volt vele dolgozni és nem utolsó sorra, egy remek fogást készítettem a család részére.
Ha felkeltettem az érdeklődéseteket, és ti is szeretnétek egy sótéglát, én innen rendeltem .
 Mérete :20x10x2,5cm -es . 

Himalája sótéglán sült csirkemell

Hozzávalók :
1 kg csirkemell
2-3 evőkanál gyömbér - citromfű ízesítésű fűszerolaj
( Ha nincs ilyen olajunk, akkor kevés olívaolajba keverjünk bio citromhéjat és reszelt gyömbért.)
Ízlés szerint: őrölt rózsabors

Hozzávalók a zöldség körethez:
3 db sárgarépa karikára vágva
5 db  burgonya kockákra vágva
30 dkg főtt, konzerv csicseriborsó
3-4 evőkanál medvehagyma
( Mivel még nincs friss medvehagyma én fagyasztottat használtam, de jó az olajban eltett verziója is. )
1 fej vöröshagyma finomra vágva
kevés olaj

Elkészítése :

Az új sótéglát megmossuk és szárazra töröljük.
Ezzel előkészítjük a sütéshez.




Egy tepsibe rakjuk a sótéglát és berakjuk a sütőbe.
Amikor már bent van a sütőben, csak akkor kapcsoljuk be a sütőt a legkisebb fokozatra, 
160 fokra , gáznál 2 fokozatra melegítjük fel. 
Erre azért van szükség, hogy a sótégla együtt melegedjen fel a sütővel, és így biztosan nem reped el a hirtelen ért hőtől .

Közben a csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel.
Sorra rárakjuk a csirkemelleket a felmelegedett sótéglára és emeljük a sütő hőfokát 
180 fokra gáznál 3 fokozatra, és betesszük a sütőbe.



10 percig sütjük, majd megfordítjuk és már csak 6 percig sütjük tovább a másik oldalát a húsnak.
A kész húsok mindkét oldalát fűszeres olajjal lekenjük és ízlés szerint őrölt borsot szórunk rá.

Megjegyzés :

A hús sütésénél vigyázni kell mert , könnyen kiszáríthatjuk.
Nálam ez az idő vált be, így puha szaftos maradt a csirkemell belseje.
Természetesen, a sütési idő mindig függ a sütő minőségétől, ezért végezzetek próbasütést. 

A köret elkészítése:
A megtisztított és felszeletelt zöldségeket, vagyis a sárgarépát és a burgonyát sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük.
Egy másik edénybe kevés olajat hevítünk fel és a finomra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta.
Hozzáadjuk az átmosott csicseriborsót és együtt pirítjuk 5 percig, majd hozzákeverjük a medvehagymát és a leszűrt zöldségeket, és tovább pirítjuk 5 percig.
Végül a csirkemellekkel tálaljuk fel.

A sótégla tisztítása:
A sütés végeztével, a tepsiben a langyosra hűlt sótégláról gyengéden dörzsöljük le az ottmaradt ételmaradékot, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt,  vizes ronggyal törölgessük tisztára.
Semmi esetre se rakjuk folyóvíz alá, hiszen minél kevesebb víz éri a sótéglát/sócsempét, annál hosszabb marad az élettartama.
Ezt követően helyezzük tiszta konyharuhára a teljes kiszáradásáig.

Jó étvágyat ! 










1 megjegyzés:

  1. Kedves Mónika! Van kedved játszani? A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek Téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár szuper receptedet !
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...