2015. február 7., szombat

Miskolci kocsonya, füstölt csülökkel készítve, Bibimoni módra



Hozzávalók kb 20 személyre :

1, 50 kg füstölt csülök
1, 90 kg csülök
1 kg bőr
1,5 kg perzselt disznóláb
80 dkg füstölt marhanyelv
2 db nagyobb fokhagyma
1 db vöröshagyma
1 db nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb fehérrépa
2 csomag szemes bors
2 csomag Böllér házi kocsonya fűszerkeverék




Elkészítése:
A csülköket a , disznólábat , a bőrt, a füstölt marhanyelvet, alaposan megmossuk.
Egy nagy kb. ( 20-25 literes)  fazékba belerakjuk a megmosott kocsonyahúsokat..
Beletesszük egészben a marhanyelvet is.
Hozzáadjuk, a megtisztított sárgarépát, a fehérrépát , és a vöröshagymát.
A fokhagymákat gerezdekre szétszedjük, de csak a felső vékonyabb héját távolítjuk el.
A belső héját rajta hagyjuk, megmossuk és beletesszük a fazékba.
Két csomag szemes borsot is beleteszünk és annyi vízzel öntjük fel, ami kb. 3 ujjnyira ellepi a húsokat.
Nagylángon felforraljuk, és a keletkezett habot leszedjük a tetejéről.
Kis lángra vissza vesszük a gázt és 10-12 órán át lassan főzzük.

Amikor letelt az idő, levesszük a gázról és leszűrjük a levet róla egy másik fazékba.
( Nálam most ennyi mennyiségből 8 liter lé lett )
Legelőször a marhanyelvet vesszük elő és a rajta lévő vastagabb bőrt egy kés segítségével lehúzzuk róla. A marhanyelvről ez a bőr csak melegen távolítható el, erre nincs szükségünk ki kell dobni.
Megmaradt a húsos nyelvünk amit szép kicsi csíkokra felszeletelünk.
A füstölt és a sima csülköket is kis hús szeletekre vágjuk össze, amit összekeverünk a marhanyelvvel.

( Én a lábat a bőrt nem szoktam a kész kocsonyába rakni , mert mi nem szeretjük a zsíros, bőrös részeket, ezért azokat kidobom.
De ha ti szeretitek akkor azt is vágjátok össze kicsire és keverjétek a húshoz. )

A leszűrt kocsonyalét újra forralom és hozzákeverem a kocsonya fűszerkeverékeket.
Nem sózom, mert a fűszerben pont annyi van a sóból ami pont elég az ízesítéshez.

Az összevágott húsokat hosszú , mély formák aljára rakom, kb 1 cm vastagon , de rakhatjátok jénai nagyobb kevésbé mély edényekbe is. Az a lényeg hogy szeletelésnél szép szeleteket kapjunk.

A húsokra szét osztjuk a kocsonyalevet és hagyjuk szobahőmérsékletre kihűlni, majd betesszük a hűtőbe.
Kirakhatjuk az erkélyre, vagy a konyha pulton is maradhat mert ha jól dolgoztunk biztosan megfog dermedni.

Tálaláskor, kiborítjuk egy nagyobb tálaló tányérra és tetszés szerint felszeleteljük.

Kínálhatunk hozzá friss kenyeret, citromot, pirospaprikát is, de mi mindig tartármártással esszük.

Próbáljátok ki tartármártással, nagyon finom!








A kedves porcelán békát Katalin Orlicczki a Mesterek Virágüzlete Miskolc, biztosította a fotómhoz:))


További kocsonyáimat a linkre kattintva nézhetitek meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...