2015. február 13., péntek

Valentin,vagy Anyák napi kalács





,, A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. 

Egyetlen titka : adni mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet. "

( Goethe )









Ezt a sütit kivételesen nem én készítettem.
Bianka lányom készítette Valentin nap alkalmából kedvesének.
Nagyon büszke vagyok rá, mert egyre többet sürög-forog a konyhában és egyre szebb sütiket készít.

A receptet azért elhoztam nektek, mivel még van idő hozzá fogni és gyorsan elkészíteni, ha még nincs semmi ötlet a tarsolyotokban. A receptet, Tűzrőlpattant blogján  találta , de mi egy kicsit átalakítottuk.




Hozzávalók a kakaós szívekhez:
15 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
1 db tojás
6 dkg puha vaj
Kávéskanál sütőpor
65 ml. tej
1 evőkanál kakaópor
1 teáskanál rum

Hozzávalók a citromos fehér tésztához :
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojás
12 dkg puha vaj
1  csomag sütőpor
125 ml. tej
2 db reszelt citromhéj
1 kávéskanál citrom aroma

A kalács sütéshez , egy 23 x 13 x 9 cm-es magas kenyérsütő forma , és egy 7 cm-es szív kiszúró.





Elkészítése :
Először a kakaós lapot készítjük el.

A vajat a cukorral, habosra kikeverjük, egy habverő segítségével.
Hozzáadjuk a tojást és tovább keverjük kb. 2-3 percig.
A sütőport összekeverjük a liszttel, és a kakaóporral, és belekeverjük a tojásos masszába.
Kis adagokban hozzáadagoljuk a tejet és, a rumot , majd jól átkavarjuk.
Csomómentes sima felületű tésztánknak kell lennie, amit egy  sütőpapírral kibélelt tepsire öntünk, és egyenletesen elkenünk rajta.

Előmelegített 170 fokon, gáznál 2. fokozaton tűpróbáig sütjük.

Amikor elkészült a kakaós lapunk, hagyjuk kihűlni és kihűlés után húzzuk le róla a papírt, majd a szív kiszúróval szurkáljuk ki.
Félre rakjuk őket és elkészítjük a citromos fehér tésztát.

Hasonló módon készül mint a kakaós de azért leírom nektek a menetét.

Tehát : A vajat a cukorral habosra kikeverjük, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a citrom aromát, majd tovább keverjük.
A sütőport összekeverjük a liszttel és hozzákeverjük a masszához, majd kis adagokban belekeverjük a tejet is.
Ezzel el is készült a citromos tésztánk.

Elővesszük a formát.
Az aljába vágunk sütőpapírt, és negyedig megtöltjük a citromos tésztával.
A formától kb. félcenti távolságban , hosszirányban egymás mellé szorosan rakjuk a szíveket, az aljával lefelé.
Amikor végig raktuk a formát, ráöntjük a maradék citromos tésztát és egyenletesen eloszlatjuk a szívek körül.
( Kissé ütögessük meg a formát a pulthoz, így mindenhová becsurog a tészta és szép egyenletesen befedi a szíveket.)

A sütőt egy kissé feljebb vesszük 180 fokra, gáznál 3. fokozatra és betesszük a kalácsot sülni.
A sütés ideje kb. 45 perc , de ez az idő függ a sütőtől is!
Akkor jó, ha a teteje szépen megbarnult.
Ellenőrizhetjük, hogy megsült-e úgy ha beleszúrunk egy hústűt és ha már nem ragad rá a tészta, vagyis tésztamentesen jön ki , akkor belül is megsült a kalácsunk.

Ha elkészült , kb. 10 percet hagyjuk a formába hűlni, majd vágjuk körbe a forma mentén és vegyük ki a formából.
Húzzuk le az aljáról a papírt és egy kenyérrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tetejét szórjuk be porcukorral, cukor szívekkel és kössük át egy szép szalaggal, majd adjuk át
kedvesünknek.

Amikor felszeleteli kedvesünk rácsodálkozik milyen kreatívak vagyunk és rájön hogy mennyire szeretjük.
 Finom lekvárral és forró csokoládéval kínáljuk.

Boldog Valentin napot kívánok mindenkinek !

















2 megjegyzés:

  1. Akár egy gasztromagazin képei! Lánykádnak volt kitől örökölni a kreativitást ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...