2015. március 6., péntek

Mascarponés pisztácia torta







Mascarponés pisztácia torta nemcsak ínyenceknek!
A sós íz találkozása az édessel már sokszor, sokféle formában megvalósult,
Még a legnyitottabbak is meghökkenhetnek e furcsa párosítás hallatán, amelyben az édes tejszínhab találkát ad a sós pisztáciának, egy mennyei puha piskótában.
Legalább is én így álmodtam meg ezt a tortát, amit alkalomadtán el is készítettem.
Mivel igen nagy sikere volt , ezért gondoltam hogy beküldöm a receptjét a Szarvasi Mozzarella a hónap szakácsa receptversenyére.



Örömmel tudatom hogy ott is sikere volt mert a februári hónap receptjének választották. 
A linkre kattintva megtaláljátok a receptjét, a  Szarvasi Mozzarella oldalán is.




Hozzávalók a piskótához :
5 db egész tojás
A tojásokat egészben lemérjük és ahány deka annyi deka cukrot és lisztet mérünk ki egy-egy tálkába.
10 evőkanál hideg víz
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál zöld ételfesték.

Hozzávalók a mascarponés pisztácia krémhez:
25 dkg mascarpone
4 dl. habtejszín
4 evőkanál porcukor
1 csomag Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
50 dkg héjas sós pisztácia
kevés zöld ételfesték

Elkészítése :
Egy üveg tálba felütjük az előzőleg már megmért tojásokat.
Hozzáadjuk a vizet és tojások súlyának megfelelő cukrot.
Egy gépi habverővel jó habosra kikeverjük.
A tojások súlyának megfelelő liszt mennyiséget , összekeverjük a sütőporral. 
Apránként beleforgatjuk a felvert piskótatésztánkba.
Ketté osztjuk a piskótatésztát és az egyikbe belekeverjük az ételfestéket.
Előveszünk egy 24 cm-es kerek torta formát, kibéleljük az alját szilikonos sütőpapírral.
A torta formába töltjük felváltva egymásra adagolva a két piskótatésztát.
Legkönnyebb elvégezni ezt a műveletet egy nagyobb merőkanállal.
Amikor készen vagyunk, egy kicsit odaütögetjük a torta formát a tésztával a pulthoz.
Így egyenletesen eloszlanak a rétegek a formában.
Előmelegített sütőben 160 fokon , gáznál 1 fokozaton tűpróbáig sütjük, kb. 45 perc.
Amikor elkészült a piskótánk , hagyjuk a formában kihűlni, majd vágjuk körbe és vegyük ki a formából utána vágjuk három egyenlő részre.

Krém készítése :
A pisztáciát tisztítsuk meg és 16 darabot tegyünk félre a díszítéshez.
A többit feldaraboljuk , minél apró darabokra.
Egy keveset tegyünk félre , mert ezzel fogjuk a tortánk oldalát körbe szórni.
A mascarponét a porcukorral habosra kikeverjük.
Egy másik hideg fém tálban kemény habbá, felverjük a tejszínt a habfix porral.
A mascarponés krémbe belekeverjük a felvert tejszínt és az apróra vágott pisztáciát.

 A torta betöltése.:
Fehér krémet három részre osztjuk és két rész krémmel betöltjük  a tortát.
A harmadik rész krém 1/4- -dével a tetejét és az oldalát vékonyan bekenjük.
A maradék krémet ketté osszuk és az egyik felét zöldre színezzük az ételfestékkel.
Egy-egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük.
A félre tett vágott pisztáciával a torta oldalát beszórjuk.

 A torta tetején bejelölünk 16 szeletet és felváltva zöld és fehér krémből krém rózsákat nyomunk a szeletek szélére, majd a szeleteket is díszítjük a maradék krémmel.
A krém rózsákat félbe vágott pisztáciával díszítjük.

Jó nassolást kívánok hozzá !






  











2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...