2015. március 1., vasárnap

Rácsos túrós







Hozzávalók a tésztához :
50 dkg liszt
csipet só
2,5 dkg friss élesztő
2 db tojássárgája
7,5 dkg olvasztott vaj
5 dkg cukor
2,5 dl. tejszín
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja

Hozzávalók a túrótöltelékhez :
50 dkg túró
2 evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 kisebb narancs reszelt héja
2 db tojás

Elkészítése :
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk.
Az olvasztott vajat a dagasztás utolsó fázisában dagasztjuk bele a tésztánkba.
A kidagasztott tésztát, cipó alakúra formáljuk és letakarva duplájára kelesztjük, kb. 50 perc.
Ha van kenyérsütőgépünk, akkor pakoljuk bele a táljába a tészta összes hozzávalóit és válasszuk ki a gépen a dagasztó programot. 






Közben készítsük el a túrós tölteléket.
A túrót , a búzadarával, a cukorral , a reszelt citromhéjjal, a reszelt narancshéjjal és a tojások sárgájával keverjük ki.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy másik edényben, és hozzákeverjük az előzőleg kikevert túrónkhoz.
Aki szereti a mazsolát keverjen bele egy-két evőkanálnyit.

A tölteléket letakarjuk és hűtőbe rakjuk a felhasználásáig.

A duplájára kelt tésztánkat , borítsuk ki egy lisztezett munkafelületre és vágjuk fel négy felé.
Egyesével nyújtsuk ki kb egy ujjnyi vastagságú hosszú téglalap alakúra.
A tésztánkat felezzük el hosszában, de ne vágjuk el!
Az egyik felén gurítsuk át a rácsozót, határozott mozdulattal, majd kissé húzzuk szét.
Máris megkaptuk a rácsos tésztarészt.
A sima felületű részét a tésztának felosztjuk kb. 8-10 cm-es darabokra és mindegyik közepébe egy kanál tölteléket rakunk.
Ráhajtjuk a rácsos részt és felszeleteljük.




Mindegyik szélét, kissé össze nyomkodjuk, majd egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk őket kissé távol egymástól.
Letakarjuk egy konyharuhával és 15 percig kelesztjük.
A többi tésztát is hasonló módon, kinyújtjuk, berácsozzuk , megtöltjük, és kelesztjük. 
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, gáznál 3. fokozatra .
Amikor letelt a kelesztési idő, lekenjük a túrósokat felvert tojással és a sütőbe rakjuk , kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő, mindig függ a sütő minőségétől, ezért addig süssük amíg szép pirosak nem lesznek.
Amikor kihűltek porcukorral beszórjuk és máris tálalhatjuk egy finom forró kakaó kíséretében.

Jó étvágyat !














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...