2015. március 31., kedd

Tojásos gombával töltött nyúl






A nyúlhús nagy biológiai értékű, könnyen emészthető táplálék, a fiatal, úgynevezett pecsenyenyúl húsa finom rostú, gyorsan elkészíthető, fehérjetartalma más állatok húsához viszonyítva magas, zsírtartalma jól emészthető zsírokból tevődik össze , viszonylag alacsony kalória és magas fehérje tartalma révén nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy diétás étrendben is javasolják fogyasztását. Rendkívül sokféleképpen elkészíthető . Ma én egy egy tojásos gombás töltött nyúl receptet hoztam nektek.



 Hozzávalók :

kb 1,5 2 kg konyhakész egész nyúl

Töltelékhez :

25 dkg szeletelt gomba
5 db tojás
1 fej vöröshagyma

Hozzávalók a készre töltött nyúl tűzdeléséhez :

10-15 deka füstölt mangalica szalonna
10 db fokhagyma
3 evőkanál olvasztott zsír
1 deci fehérbor
1,5 deci víz


Hozzávalók a Sült ,Töltelékhez :

10 zsemle
12 db tojás
1 fej vöröshagyma finomra vágva

4 db csirkemáj
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld finomra vágva
1 csomag sütőpor
ízlés szerint , só bors, kevés olaj





Elkészítése :

A nyúlat kívül -belül jól besózzuk és 20 percig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
Közben elkészítjük a tölteléket.

A hagymát finomra vágjuk és egy kevés olajon megfuttatjuk.
Hozzárakjuk a szeletelt gombát, és egy kicsit átpirítjuk, majd ráütjük a tojásokat és alaposan összekeverjük. Vagyis, egy gombás tojásos rántottát készítünk.

A töltelékkel betöltjük a nyulat és nyílást hústűvel összetűzzük, vagy cérnával összevarrjuk, de ha cérnát válasszuk ne felfelejtsük el tálalás előtt kihúzni a nyúlból!
Egy mélyebb tepsibe rakjuk és a bevagdalt szalonna csíkokkal és a fokhagymákkal, egy szál rozmaringgal megtűzdeljük.




Őrölt borssal megszórjuk, ráöntjük a bort és a vizet, majd alufóliával lefedjük.

Előmelegített  ( nálam 7 gáz ) 200-220 fokos sütőben pároljuk kb 40 perc
Amikor puha a hús, levesszük a fóliát és a levével többször locsolgatva szép pirosra sütjük.






A töltelék készítése :

A zsemléket vízbe áztatjuk egy pár pillanatra és jól kinyomkodjuk.
Belerakjuk egy nagyobb tálba.
A hagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az elkapart májat, majd egy kicsit átpirítjuk.
Végül ráöntjük a zsemlékre.
Jól összekeverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és a tojásokat.
Ízlés szerint sózzuk , borsozzuk és belekeverjük a sütőport.
Egy nagyobb vagy két kisebb kenyérsütő formát zsírral jól kikenjük és zsemlemorzsával jól beszórjuk minden oldalát és beleöntjük a töltelékünket.
Előmelegített sütőben készre sütjük.
Akkor jó ha beleszúrunk egy vékony pengéjű kést és nem ragad már rá a töltelék.
Amikor langyosra hűlt, kiborítjuk a formából és felszeleteljük , majd a hús mellé kínáljuk .


Jó étvágyat !








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...