2015. április 3., péntek

Húsvéti répás szelet


Szellő fut, szellő száll, csókot ad szellőlány. Nap melenget, fény mesél, mikor a tél véget ér. Néked int a hóvirág, s barka bontja bársonyát. Itt a tavasz: kikelet, s a HÚSVÉT is közeleg.






Hozzávalók a piskótához :

5 db tojás
11 dkg porcukor
5 dkg puha vaj
8 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a krémhez :
2 db közepes méretű sárgarépa
5 dkg cukor
0,5 dl. víz
2 evőkanál citromlé
10 dkg puha vaj
6 dkg porcukor
25 dkg túró 

A sütemény tetejére : kb. 6 dkg baracklekvár és kb. 5 dkg reszelt csokoládém

Továbbá : 30 x 20 cm - es tepsi







 Elkészítése :

Melegítsük elő a sütőt, 180 fokra, gáznál 2 fokozatra.
Verjünk kemény habot tojásfehérjéből 5 dkg porcukorral. 
A sárgájákat keverjük habosra 6 dkg porcukorral, és a puha vajjal, majd forgassuk össze a két masszát. 
A lisztet a sütőport és a kakaóport  keverjük össze, majd ezt is forgassuk a tojásos keverékhez, egy fakanál segítségével.
Simítsuk a masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük  tűpróbáig kb. 25 percig.
Hosszában vágjuk ketté a tortalapot,és tegyük félre még elkészítjük a krémet.

Reszeljük le  finomra a répát. 
Karamellizáljuk egy edényben 5 dkg cukrot, és adjuk hozzá a reszelt répát, 0,5 dl vizet és 
2 evőkanál citromlevet. 
Keverjük meg, és kis lángon pároljuk puhára a répát. 
Habosra kikeverjük a  puha vajat a porcukorral. 
Hozzáadjuk a túrót és a cukros répát, és szintén habosra kikeverjük. 

A lapok közzé töltsük be az összes krémet. majd tegyük a hűtőbe és hagyjuk megszilárdulni. 
Vonjuk be a sütemény tetejét sárgabaracklekvárral, majd reszeljünk rá csokoládét.
Vizes késsel szeleteljük.

Jó étvágyat !







A receptem 2016. február 13 -i Észak-Magyarország számában is megjelent.




2016. küldd el a recepted című újság Édességek különszám szerkesztésében is részt vehettem a Húsvéti répás szelet receptemmel. 





2016.  Észak-Magyarország ünnepi receptmagazin húsvéti külön számába szakmai zsűri döntése alapján, bekerült a húsvéti répás szelet receptem . A receptet egy Pataki tállal is megjutalmazták.
A receptmagazin már kapható az újságárusoknál.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...