2015. május 23., szombat

Lajcsi szelet




Lajcsi szelet, napokig eláll, sőt, igényli is a pihentetést, és jól bírja a szállítást is.Nagy lakodalmak során több száz szelet is készülhet, amit nagy szeretettel csomagolnak be többi  lagzis sütemény társaival együtt a vendégeknek útravalóként.Miről kapta a nevét ? A monda szerint amit én ismerek, a nevét egy cukrász inasról kapta akit Lajcsinak hívtak. Történt egyszer régen hogy egy nagy lakodalom során túl sok mézes lap készült de elfogyott a belevaló töltelék.  Lajcsi cukrász inasnak támadt egy ötlete hogy töltsék meg a lapokat puncs és vanília pudinggal , és mivel akadt a konyhában csokoládé is gondolta behúzza a tetejét vele.  A lagziban nagy sikere lett a süteménynek sorra kérték el a receptjét de neve nem volt.   Ekkor a cukrász mester aki a sütést vezette csak ennyit mondott az asszonyoknak.  Akkor ezentúl hívjuk Lajcsi szeletnek.  Azóta is készítik  nagy lakodalmakba és mindenki imádja.Remélem ti is szeretitek ?





Hozzávalók a tésztához :
15 dkg cukor
10 dkg méz
5 dkg vaj
2 egész tojás
40 dkg liszt
1/2 evőkanál szódabikarbóna
3 dkg kakaópor
csipet só


Hozzávalók a vaníliás krémhez :
6 dl. tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a puncs krémhez :
3 dl. tej
1 csomag puncs pudingpor
ízlés szerint rum, vagy aroma

Hozzávalók a vajas krémhez :
25 dkg vaj
20 dkg porcukor

Hozzávalók a csokoládé bevonathoz :
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj





Elkészítése :
A tésztához, a mézet, a vajat és cukrot összemelegítem, de nem forralom fel !
A száraz hozzávalókat egy tálba kimérem és összekeverem.
A langyos mézes keverékbe keverem a tojásokat és beleöntöm a lisztes keverékembe, majd összegyúrom..

A tésztát 4 felé vágom és egyenként kb . egy A 4 lap méretű lappá nyújtom ki. Egyesével előmelegített sütőben. 170 fokon, gáznál 3 fokozaton 6 percig sütöm meg, egy szilikonos sütőpapírral letakart tepsi hátulján.
Nagyon hamar megsül, figyeljünk oda mert hamar megég !
Ha megsültek a lapok egy-egy kilisztezett tálcán kihűtöm.


Míg sülnek a lapok elkészítem egyesével a pudingokat.


A vaníliás pudingport összekeverem a vaníliás cukorral,és csomómentesre keverem a 6 deci tejjel.
Lassú tűzön sűrűre főzöm.

A puncs pudingport egy másik edényben szintén csomómentesre elkeverem a tejjel és lassú tűzön sűrűre főzöm, Amikor leveszem a gázról belekeverem a rumot.


Mindkét pudingot hagyom teljesen kihűlni.

Közben a puha vajat a porcukorral jó habosra kikeverem, és három részre osztom.

A vaníliás pudinghoz keverek két rész vajas krémet és együtt jól felhabosítom.
A puncs pudinghoz keverek egy rész vajas krémet és együtt jól felhabosítom.

Egy tárcára rakok egy kihűlt mézes lapot és a vaníliás krém felét egyenletesen elkenem rajta.
Erre kerül a második mézes lap, amit egyenletesen elnyomkodok a krémen.
A tetejére kerül az összes puncs krém, amit ismét egyenletesen elkenek rajta.
Erre kerül a harmadik mézes lap , majd rákenem a maradék vaníliás krémet, és befedem a negyedik mézes lappal.
A csokoládét az olajjal víz gőz felett felolvasztom és bevonom a negyedik mézes lap tetejét vele.
Végül hűtőbe rakom egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek, és megpuhuljanak a lapok.

Másnap egy kést, forró vízbe mártok , majd megtörölöm és felszeletelem a süteményt.




Jó nassolást kívánok hozzá !










2 megjegyzés:

  1. Csodálatos a sütid, mint mindig. A Lajcsi szelet igazi lagzis süti, és nagyon finom!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...