2015. augusztus 2., vasárnap

Sajttorta


Sajttorta , erdei gyümölcs mártással kínálva.

Ma egy egyszerű alap sajttorta receptet hoztam nektek.Az így elkészített sajttortát, bármilyen gyümölcsös mártással, vagy különféle csokoládé öntetekkel szervírozhatjuk, de különlegessé is tehetjük friss idény jellegű gyümölcsökkel is.Ha betartjuk a sütési és a hűtési időt, biztosan sikerülni fog.




Hozzávalók a kekszes alaphoz :
120 gramm  darált Korpovit gabona keksz
55 gramm durvára darált dió
1 evőkanál kakaópor, ( elhagyható )
30 gramm kristálycukor
100 gramm puha vaj

Hozzávaló a sajtos masszához :
900 gramm tejföl
900 gramm krémsajt
( nálam , Pilos félzsíros friss sajt, lidl-ben kapható. )
500 gramm kristálycukor
6 db egész tojás

Továbbá a sütéshez egy 27 cm-es kerek tortaforma, és az aljára szilikonos sütőpapír.
Alufólia és egy nagyobb magas falú tepsi .

Hozzávalók az erdei gyümölcsös mártáshoz :
40 dkg erdei gyümölcs. ( málna, szeder, ribizli, áfonya vegyesen )
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
2 deci víz
1 evőkanál kukorica keményítő

A mártás elkészítése :
A gyümölcsöt a cukorral feltesszük főni.
Amikor forr belekeverjük a vízzel elkevert keményítőt és 3 percig tovább főzzük.
Teljesen kihűtjük.





A torta elkészítése :
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, gáznál 3-4 fokozat közzé állítsuk a gombot.

A kekszes alaphoz, daráljuk le a kekszet és keverjük össze a többi hozzávalóval.
Addig morzsoljuk a kezünkkel össze, amíg egyenletes morzsát nem kapunk.
A tortaforma alját béleljük ki a szilikonos sütőpapírral és öntsük bele a morzsát.
Kezünkkel lapogassuk el a tortaforma alján egyenletesen.
Alaposan nyomkodjuk le az öklünkkel, hogy tömör kekszes rétegeket kapjunk.
Rakjuk félre, és készítsük el a sajtkrémet.

A tejfölt, a cukrot és a sajtkrémet keverjük össze és egy turmixgép segítségével turmixoljuk alaposan össze, majd turmixolás közben adjuk hozzá a tojásokat is.

Elővesszünk egy nagyobb magasabb falú tepsit, az alját dupla alufóliával kibéleljük és erre rakjuk rá a kekszes tortaformánkat.
Alufóliát a torta köré felhajtjuk és a formába öntjük a sajtkémet.
Fontos! mivel vízgőzben sül a tortánk, ezért figyeljünk a fólia felhajtogatására.
Szorosan simítsuk körbe a fóliát a forma mentén és a tetején szorosan hajtogassuk vissza.
Így sütés közben nem fog befolyni a formába a víz.

A tepsi aljába bőven öntünk vizet, kb. 2-3 cm magasságban és így tegyük be a sütőbe sülni a tortánkat
Először 190 fokon sütjük 1 órán át, majd kikapcsoljuk a sütőt és kinyitjuk az ajtaját és még 30 percig bent hagyjuk a sütőben.
Ezt a tortát soha nem tudjuk frissen fogyasztani, ezért hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, majd tegyük be egy éjszakára a formával együtt a hűtőbe dermedni.
Másnap körbe vágjuk a forma mentén és vízbe mártott késsel felszeleteljük.




Tetejét porcukorral behintjük és erdei gyümölcs mártással kínáljuk.


Jó nassolást kívánok hozzá!





















2 megjegyzés:

  1. Sohasem próbáltam még sajttortát sütni, de ez annyira istenien néz ki, hogy most már muszáj lesz kipróbálnom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszik. A titok a sütési idő és a hűtési időben rejlik, ha egyszer ráérzel tuti sokat fogsz készíteni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...