2015. szeptember 28., hétfő

Sakktorta

Süssünk együtt lépésről , lépésre párizsi krémmel töltött sakktortát





Hogyan is lesz a tortánk belseje sakk mintájú?
Egyszerű elkészítési módot szeretnék veletek megosztani, amit egy kezdő háziasszony is követni tud.
Bármilyen csokoládékrémmel betölthetjük, de én mindig párizsi krémmel töltöm meg, mert a párizsi krém nem csak finom, hanem emeli a tortánk színvonalát is.




A párizsi krémet előző este készítsük el, majd másnap felhabosítjuk és máris tölthetjük vele a tortánkat.

Párizsi krém hozzávalói :
2 dl. tejszín
20 dkg. kristálycukor
25 dkg. vaj 
10 dkg  kakaópor

Továbbá a felhabosításánál ízlés szerint ízesítjük igazi rummal.

Párizsi krém elkészítése :
A cukrot a tejszínnel felforraljuk ,és kb. 7-8 percig főzzük.
Beletesszük a vajat. Erős lángon ismét felforraljuk,és a forrástól számítva 5-6 percig főzzük.
Levesszük a tűzről és az átszitált kakaóporral habverővel, simára keverjük.
Amikor langyosra kihűlt a krémünk, hűtőbe tesszük egy teljes éjszakára.
Másnap, a krémet gépi habverővel felhabosítjuk , majd ízesítjük rummal.
( A krémünk sötét színű lesz amikor kivesszük a hűtőből, és a gépi habosítás során szép világos barna színt fogunk kapni. Nagyon habosra verjük fel, mert ekkor lesz a krém laza és és ízletes. ) 
Az így kapott krémmel töltjük be a tortánkat. 




A  tortánkhoz két vékonyabb vizes piskótát sütünk, egy vaníliásat és egy kakaósat.
A sütésükhöz szükségünk lesz 2 db 24 cm-es tortakarikához, ha csak egy formánk van akkor süssük meg őket kétszerre

Hozzávalók a vaníliás  piskótához :
3 db egész tojás
A tojások súlyának megfelelő liszt és cukor
6 evőkanál hideg víz
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 csomag sütőpor


Hozzávalók a kakaós piskótához :
3 db egész tojás
A tojások súlyának megfelelő liszt és cukor
6 evőkanál hideg víz
2 evőkanál kakaópor
Fontos ! ... a kimért lisztből vegyünk vissza 2 evőkanálnyit és ezt a kivett mennyiséget pótoljuk a kakaóporral, majd keverjük össze.
1/2 csomag sütőpor

Továbbá : Szilikonos sütőpapír a tortaforma aljába .

Piskóták elkészítése :

Elkészítésük megegyezik, most lépésről lépésre bemutatom az egyik piskóta elkészítését.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat közzé állítsuk a gáz gombját.
Mérjük meg az egész tojásokat.




Üssük fel őket egy mélyebb tálba, majd adjuk hozzá a vizet.



Adjuk hozzá a cukrot.



Vegyünk elő egy gépi habverőt és verjük fel jó habosra. 
Addig verjük míg a cukor el nem olvad  és kissé kifehéredik.
Felverési ideje a legmagasabb fokozaton, kb. 10-15 perc.

Vegyünk elő egy fakanalat és keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet.
A keverést a tál belső közepétől indítjuk és közben a tálat ellenkező irányban forgatjuk




Öntsük bele a sütőpapírral kibélelt torta formába és tegyük be az előmelegített sütőbe.
Az első 10 percben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját , mert különben összeesik a piskótánk !
Kb. 45- 50 percig tűpróbáig sütjük.
Tűpróba : Amikor úgy látjuk hogy már elkészült a piskótánk, egy hústűt, vagy egy vékony pengéjű kést a közepébe szúrunk, és ha a tűt kihúzzuk és nincs rajta tészta, akkor elkészült a piskótánk. A tűnk felülete ragacsos marad , akkor süssük tovább.
A sütési idő mindig függ a sütő milyenségétől és korától. 
Amikor megsült mind két piskótánk , hagyjuk kihűlni a formákban, majd vegyük ki belőle, húzzuk le a sütőpapírt az aljukról és vágjuk ketté őket.
Így kapunk négy lapot, két világosat és két sötétet.



Ha jól dolgoztunk eddig, akkor megsültek a piskótáink és készen vagyunk a párizsi krémmel is.
Következhet a torta összeállítása .

A négy piskótalapunkat egyenként kisebb kisebb köralakban kiszúrjuk.
Ehhez keressünk egyre kisebbedő kerek edényeket és mindig a legnagyobbal kezdjük a körbe vágást.
A fotókon próbálom bemutatni nektek hogyan is működik.









Minden lapból három lukas karikát és egy kicsi tömött karikát kell hogy kapjunk.
Ezután elkezdhetjük a lapok összerakását.
Mutatom hogyan csináljuk.







Az összerakás után, két kakaós szélű és két sárga szélű tortalapunk lesz.
A torta töltését a kakaós szélű lappal kezdjük.
A tortalapot rakjuk rá egy tányérra, halmozzunk rá bőven krémet és kenjük el egyenletesen a tetején.



Rátesszük a sárga szélű tortalapot és erre is halmozunk bőven krémet és egyenletesen elkenjük.






Erre jön a következő kakaós szélű lap, majd krém és végül a sárga szélű lap.


A tetejére is halmozzunk krémet és egyenletesen elkenjünk.
A maradék krémmel bekenjük a tortánk oldalát is, majd előveszünk egy villát és a tortánk tetején belűről haladva kifelé körkörösen körbe húzzuk. 


Ezzel a fázissal el is készültünk a sakktortánk betöltésével.
Tegyük a hűtőbe 3-4 órára dermedni és meleg vízbe mártott széles pengéjű késsel szeleteljük fel.

Ugye nem is annyira bonyolult a sakktorta elkészítése ?

Sikeres sütést kívánok minden kedves olvasóm számára.













Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei




4 megjegyzés:

  1. Érdemes volt erre az oldalra látogatni. :) Az elkészítés leírása, tényleg nagyon jó.

    Én nem szoktam sütni csak nagyon ritkán, mert eddig azt hittem, azért mert nem tudok. DE!! Bibimoni oldalán rájöttem, tudok én sütni, ha érthetően van leírva az elkészítési mód. Köszönöm, Bibimoni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy tetszik az oldalam, és nagy szeretettel üdvözlöm az olvasóim táborában.
      A Süssünk együtt lépésről lépésre címke alatt sok részletes leírt receptjeim között válogathat.
      Kellemes és sikeres sütést kívánok !

      Törlés
  2. Nagyon szép! Én egyszer próbálkoztam vele, az nem sikerült ilyen látványosra, de a leírásod alapján kedvem támadt megcsinálni ismét :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy kedvet csináltam hozzá, mert ez volt a cél, Várom hogyan sikerült, biztosan szép lesz, mert nagyon ügyes vagy :)).

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...