2015. október 11., vasárnap

Almás sertéssült, tápláló őszi salátával tálalva

Egy őszi borongós hétvégére érdemes sült húst készíteni ebédre és ha marad belőle másnap kitűnő szendvics betétként tálalhatjuk fel az esti vacsoránál.





Hozzávalók :
Kb. 3 kg  bőrös sertéslapocka
4 db. kisebb alma negyedekre vágva
4 db nagyobb vöröshagyma , kisebb darabokra vágva
4 db fokhagyma egészben
kb. 1 csokor medvehagyma , mivel most nincs szezonja a mélyhűtőből vettem ki, de el is hagyható.
2 deci víz + fél evőkanál ételízesítő
A hús fűszerezéséhez: őrölt cayenne bors, Himalája étkezési só, 1 deci olaj

A sütéséhez én egy aromazáró fedeles hússütőt használtam, ha nincs ilyen jó egy fedeles jénai, vagy kacsasütő fém edény is.


Elkészítése :
A húst alaposan megmossuk és szárazra töröljük.
Mélyen bevagdossuk és ízlés szerint bedörzsöljük sóval és a cayenne borssal.
A bevagdosott helyekre bedugdossuk a hagyma egy részét és a többit a hús tetejére tesszük.
Hozzárakjuk az almákat, a fokhagymákat és a medvehagymát, majd leöntjük a ételízesítős vízzel, és az olajjal.




Lefedjük és forró sütőbe tesszük kb 1,5 -2 órára, kb 200 fokos sütőbe.
Néha megnézzük hogy párolódik a húsunk és ha szükség van rá akkor öntsünk hozzá még egy kevés vizet. Amikor már jó puha a hús, levesszük a hússütő tetejét és emeljük a sütési hőfokot 220 fokra és addig sütjük amíg a húsunk szép pirosra meg nem sül.
Az elkészült húst kivesszük a sütőből és az edényben hagyjuk kihűlni, majd áttesszük egy tálra és máris szeletelhetjük.

Fogyaszthatjuk hidegen, melegen bármilyen nekünk tetsző körettel.
Próbálok mindig valami egészséges köretet készíteni a sült húsokhoz, ezért most sem krumplit hanem egy finom őszi salátát készítettem hozzá.






Őszi saláta hozzávalói :
1 db közepes nagyságú zeller, vékony csíkokra felszeletelve
4 db szép piros alma, vékony csíkokra felszeletelve
15 dkg szeletelt sajt, vékony csíkokra felszeletelve
1 maréknyi sós mogyoró
1 doboz rukkola 
2 szelt pirítós kenyér kockákra vágva
1 citrom leve
kevés olívaolaj
Ízlés szerint só, bors

Elkészítése, roppant egyszerű.
A hozzávalókat megmossuk , megtisztítjuk, felszeleteljük és a többi hozzávalókkal összekeverjük egy jó nagy tálban. 1-2 órára betesszük a hűtőbe és amikor elkészült a sült húsunk mellé szervírozzuk.

Jó étvágyat kívánok !











Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

A receptem 2016-ban a Húsételek receptújságban is megjelent.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...