2015. október 24., szombat

Birsalma kompót és likőr

Ma a maradék birsalmámból kompótot főztem és a főző levéből pedig likőrt készítettem.





Hozzávalók a birsalma kompóthoz :
2 kg megtisztított , feldarabolt birsalma
1 kávéskanál citromsav
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg cukor
1 db. narancs leve
1 db. citrom leve




Elkészítése :

A birsalmát megtisztítjuk, félbe vágjuk és a férges részeket eltávolítjuk az alma húsából.
Az egészséges alma részeket feldaraboljuk és jól megmossuk, majd lemérjük.
Előfordulhat hogy az almáink több, vagy kevesebb súlyt nyomnak, mint a receptben, ilyenkor igazítsuk arányosan a többi hozzávalót az alma súlyához !
Egy nagyobb mély lábasba rakjuk az előkészített, cikkekre vágott birsalmát,  hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket és a citromsavat,a citrom és a narancs levét, majd annyi vízzel öntjük fel ami bőven ellepi.
Feltesszük főni és kb 15-20 perc alatt puhára főzzük. Vigyázzunk a főzésnél, nehogy túl főzzük az almát mert akkor kásás lesz és szétesik. Ezért néha néha kóstoljuk meg hogy mikor lesz tökéletesen puha és még vágható állagu. Főzés közben még édesíthetjük cukorral ha nem elég édesnek érezzük, de én nem szoktam, csak annyi cukrot adok hozzá ami a receptben is szerepel.
A kész kompótot kiadagolhatjuk  tiszta steril befőttes üvegekbe is, de egy fedővel ellátott nagyobb jénai tálba is beleönthetjük. Hűtőszekrényben több napon át sem romlik meg és mindig hidegen fogyasztjuk.
Fogyaszthatjuk sült húsok mellé, vagy csak úgy nassolás céljából is nagyon finom.




Amikor nem üvegekbe adagolom ki a kompótot csak jénai edénybe rakom, ilyenkor csak annyi főző levet öntök rá ami éppen hogy ellepi és így rakom a hűtőbe. A léből egy litert megmentek és ebből készítem el a likőrt.




Birsalma likőr hozzávalói :
1 liter hideg birsalma kompót leve
50 dkg cukor
kb. 0,5 liter vodka

Elkészítése :
A birsalma levet feltesszük a cukorral főni és felforraljuk.
Forralás után 20 percig folyamatosan forraljuk , vagyis sziruppá főzzük.
Amikor kész a szirupunk teljesen kihűtjük és megmérjük mennyi deci levünk lett.
A hideg szirupot feleannyi vodkával felöntjük, átkavarjuk és tiszta steril üvegekbe öntjük.
A likőrt hűtőbe vagy a kamrába tesszük, két hét az érési ideje, majd ezután fogyasztjuk.

Ünnepek alkalmából fogyaszthatjuk pezsgővel felöntve is.




Birsalmalekvár receptemet itt találjátok :))







Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 


2 megjegyzés:

  1. Volt egy birsalmafánk az udvarban gyerekkoromban. Azóta sem ettem birsalmát. A mézeskalácsos íz igazán illik hozzá :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom ízt kapott a fűszertől. Nekünk sincs birsalmafánk, az almákat most kaptam.
      Készítettem még hasonló ízvilággal birsalmasajtot is, kíváncsi leszek az ízére mert még soha nem készítettem. Ha jól sikerült akkor majd hozom a receptet is.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...