2015. október 23., péntek

Birsalmalekvár

Birsalmalekvár egyszerűen elkészítve.



Elkészítéséhez csupán négy hozzávaló szükséges és némi fűszer, de a fűszer és a citrom, narancs el is hagyható.Semmilyen tartósítószert nem használunk, és a lekvárunkat is a birsalmában lévő pektin anyag fogja besűrűsíteni. Ma én egy kicsit megbolondítottam egy narancs és egy citrom levével, amihez illatos fűszereket is kevertem.

Hozzávalók :
2 kg megtisztított , feldarabolt birsalma
80 dkg cukor
1 db citrom leve
1 db narancs leve
1 kávéskanál mézeskalács fűszer keverék
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 deci víz

Továbbá 6 db 3,5 decis  üveg
Az üvegeket én mindig a mosogatógépben mosatom el és még forrón belemérem az elkészült forró lekvárt.

Elkészítése :
A birsalmát megtisztítjuk, félbe vágjuk és a férges részeket eltávolítjuk az alma húsából.
Az egészséges alma részeket feldaraboljuk és jól megmossuk, majd lemérjük.
Előfordulhat hogy az almáink több, vagy kevesebb súlyt nyomnak, mint a receptben, ilyenkor igazítsuk arányosan a többi hozzávalót az alma súlyához !

Egy fazék aljába beleöntjük a vizet, a citrom és a narancs levét, majd hozzákeverjük a fűszereket is.
Együtt felforraljuk, és belerakjuk a megtisztított, feldarabolt, megmosott birsalmát.
Közepes lángon 20 percig főzzük, majd néha néha kavarjuk meg.
A birsalma főzés közben levet fog ereszteni és a saját levében fog megpuhulni.
Figyeljünk rá és kavargassuk nehogy odaégjen!
Mikor puha az almánk, vagyis már kezd szétfőni, turmixoljuk össze .
Kapunk egy sűrű pépet, amihez hozzáadjuk a cukrot.
Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett felforraljuk.
Forrástól számítva tovább főzzük 20 percig.
Ez alatt az idő alatt a birsalmában lévő pektin tartalom befogja sűríteni a pürénket.
Vigyázzunk, mert a lekvár főzése közben, a lekvár köpködni fog , ezért kavargassuk állandóan és vigyázzunk magunkra nehogy szembeköpjön és megégjünk.

Közben a tisztára mosott forró steril üvegeket előkészítjük , és ha besűrűsödött a lekvárunk kiadagoljuk az üvegekbe, majd azonnal lezárjuk, majd fejére fordítjuk az üvegeket, és így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűltek a lekvárok száraz hűvös helyre tesszük.

Isteni finom! Érdemes elkészíteni.








Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

2 megjegyzés:

  1. Holnapra épp betervezve a birsalma befőzés. Szerinted zománcozott fazékban kell főzni?, mert a kompótot rozsdamentes fazékban főztem és szinte bepirosodott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én zománcozott edénybe főztem de raktam bele citrom és narancslevet, nem tudom hogy a rozsdamentes edénybe bepirosodik-e Próbáld meg ezt a receptet zománcozott edénybe főzni:))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...