2015. október 17., szombat

Feketeribizlis mézes krémes

A rendszeres olvasóim már megszokhatták hogy szeretek kísérletezni a mézes krémes süteményekkel.
Ebben a receptemben nem kell pihentetni a tésztát és a fele adag lisztet lecseréltem kukoricalisztre.
A krémet is megbolondítottam egy kicsit egy finom feketeribizlis dzsemmel.
 Így született meg feketeribizlis mézes krémes recept.
 Nekünk nagyon ízlett! Remélem nektek is elnyeri tetszéseteket .



Hozzávalók a tésztához :
22 dkg búzaliszt,
15 dkg kukoricaliszt,
7,5 dkg méz,
12 dkg cukor,
5,5 dkg puha vaj
1 dkg szódabikarbóna,
50 ml tej,
1 tojás


Hozzávalók a vaníliás krémhez :

2 csomag vaníliás pudingpor
0,5 liter tej
3 evőkanál cukor
20 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
1 teáskanál vanília kivonat


Hozzávalók az áfonyás réteghez :

Nagyon darabos feketeribizli dzsem kb 2 deci. 
Kiváló az otthon elkészített sűrűre főzött feketeribizli lekvár is, de ha nincs nekünk ilyen akkor próbáljunk jó minőségű áfonyalekvárt vásárolni.
A LIDL-ben  kapható Hatherwood márkájú feketeribizli extra dzsemmel készítettem most ezt a süteményt. A Hatherwood márkájú dzsemek nagyon finomak érdemes egyszer kipróbálni ha nem szoktunk otthon lekvárt főzni, vagy ha elfogyott volna a kamrából.




Elkészítése :

A tésztához az összes hozzávalót belemérjük egy tálba, majd összegyúrjuk.
Puha nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra , gáznál 3 fokozaton.
A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, majd egyesével 35 x 20 cm-es lappá nyújtjuk ki.
Érdemes szilikonos sütőpapírból négy  35 x 20 méreteket kivágni és ezen kinyújtani.
Így biztosan egyformák lesznek a tésztalapjaink.
Egy nagyobb tepsi hátoldalára áthúzzuk a kinyújtott lapot a sütőpapírral együtt és egy pár helyen megszurkáljuk hogy a levegő távozni tudjon sütés közben és ne púposodjon fel a lapunk.
Betesszük a sütőbe és kb. 6-8 perc alatt megsütjük.
A sütés mindig függ a sütő milyenségétől , ezért folyamatosan figyeljük hogy meg ne égjen!
Ha a tésztalap széle elkezd barnulni akkor már jó lesz. Vegyük ki a sütőből ,és a sütőpapír segítségével húzzuk át egy hideg tálcára és hagyjuk kihűlni.
Hasonló módon süssük meg a további három lapot is.

Amíg hűlnek a lapok elkészítjük a krémet.

A pudingporból és a tejből, a 3 evőkanál cukorból , sűrű krémet ( pudingot ) főzünk majd szobahőmérsékleten kihűtjük.
( Én átszoktam tenni egy másik edénybe és habverővel addig kavarom amíg ki nem hűl.)
A porcukort, a puha vajjal jó habosra kikeverjük és kis adagokban hozzá adagoljuk a kihűlt pudingot.
Együtt is jól kikeverjük és végül hozzáadjuk a vanília kivonatot, majd ketté osztjuk.

A lapok betöltése :

Egy tálcára rátesszük az egyik kisült lapot, majd elkenjük rajta egyenletesen az egyik rész krémet.
Erre kerül rá a második lap. Egy kissé rányomkodjuk, és bekenjük a tetejét feketeribizli dzsemmel jó vastagon. Erre kerül rá a harmadik lap. Ezt is kissé rányomkodjuk és a tetejét bekenjük a maradék krémmel. Végül befedjük a negyedik lappal, amit szintén rányomkodunk egy kicsit.
Befedjük folpackkal és a hűtőbe tesszük hogy megpuhuljanak a lapok.
Hagyhatjuk egy éjszakán át is puhulni, de ez a fajta mézes tészta 3-4 óra alatt képes megpuhulni és máris szeletelhetjük. Tálaláskor szórjuk be a tetejét bőven porcukorral.

Jó nassolást kívánok hozzá !









Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...