2015. október 29., csütörtök

Karamellás Charlotte készítése , lépésről lépésre

 Karamellás Charlotte





Charlotte francia tortakülönlegesség, melyet alkotója eredetileg bajor krémmel készített egy angol hercegnő Charlotte-tiszteletére. Azt hiszem sokan ezt a történetet ismerik a Charlotte torta születéséről.Igazából sok legenda született a tortával kapcsolatban, és hogy melyik lehet az igazi mi csak találgatni tudunk és valószínű mindenkinek más más történet tetszhet. 
Ezért én fellapoztam a régi cukrászkönyvem és úgy döntöttem hogy egy pár kedves történetet is megosztok veletek.

Íme :
A legrégebbi történet ami az én számomra is a leghitelesebb
A középkori angol konyha 1796-ban ,sokat készített charlyt vagyis egy tál pudingos desszertet a remek fogások megkoronázásaként. A krémes puding félgömböt száraz kenyér ölelte körbe és gyümölcsökkel díszítették a tálalásnál.  Az akkori Charlotte walesi hercegnő imádta ezt a fajta pudingos édességet , ezért elnevezték róla. 

Egy másik történet szerint : 
 Egy nagyon szegény francia fiatalembernek, Marie-Antonin Carême-nek köszönhető, aki a XVIII. században mester szakács volt.Párizsi cukrászdákban dolgozott amelyeknek kirakatait a remekművei díszítettek, mint például a Charlotte Russe, az az a Charlotte torta.

Ezen kívül még számos történetet kering a nagy világban,és számos ízben készítik e remek tortát, amihez ma már nem száraz kenyeret használnak, hanem babapiskótát amit rétegeznek a pudinggal, vagy klasszikus lekváros piskóta tekercsel burkolják körbe a finomabbnál- finomabb pudingkrémeket. 

Ma én megmutatom nektek milyen is az én Charlotte tortám.
Ha van kedvetek süssetek velem lépésről lépésre, és kóstoljatok meg a saját Charlotte tortátokat.

 Karamellás Charlotte készítése , lépésről lépésre

Első lépésben mérjünk meg 3 darab egész tojást és jegyezzük fel a súlyát , majd üssük fel egy edénybe. Adjunk hozzá 6 evőkanál hideg vizet.





A tojások súlyának megfelelő azonos dekagramm cukrot mérjünk ki és adjuk hozzá.



Egy másik edénybe mérjünk ki szintén a tojások súlyával megegyező deka lisztet, és adjunk hozzá egy kávéskanál sütőport, majd tegyük félre.




Egy gépi habverővel verjük jó habosra tojásos, cukros vizes alapot, majd keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet. 




Szilikonos sütőpapíron egy lapos késsel egyenletesen elkenjük , egy 24 x 32 cm tepsiben.


Előmelegített sütőben 160 fokon, gáznál 1-2 fokozat között tűpróbáig sütjük.
Tűpróba : Amikor úgy látjuk hogy már elkészült a piskótánk, egy hústűt, vagy egy vékony pengéjű kést a közepébe szúrunk, és ha a tűt kihúzzuk és nincs rajta tészta, akkor elkészült a piskótánk. 
A tűnk felülete ragacsos marad , akkor süssük tovább.

A sütési idő mindig függ a sütő milyenségétől és korától. A sütési idő kb. 10-15 perc.
Vigyázzunk ne süssük túl mert akkor törni fog a feltekerésnél, mivel túl száraz lesz a piskótalapunk.
Ha megsült és már langyosra hűlt de nem hideg , húzzuk le a sütőpapírról, kenjük be a felületét lekvárral, és szorosan tekerjük fel, majd tegyük félre.




Második lépésben megsütjük a Charlotte alját.

Mérjük meg egy darab egész tojást, jegyezzük meg a súlyát, majd üssük fel és adjunk hozzá két evőkanál hideg vizet.A tojás súlyának megfelelő azonos dekagramm cukrot mérjünk ki és adjuk hozzá.





 Mérjük ki a tojás súlyának megfelelő deka lisztet és keverjük össze egy csipetnyi sütőporral.



Verjük fel habverővel a tojást a cukorral és a vízzel, majd keverjük hozzá a sütőporos lisztet.



A masszát öntsük egy 23 cm-es tortakarikába, amit előtte kibéleltünk sütőpapírral, majd hasonló módon mint a piskótalapnál süssük készre, és várjuk meg még kihűl.

Harmadik lépésben elkészítjük a krémet.

2 csomag karamellás ízű pudingport 6 deci tejjel elkeverünk, hozzáadunk 10 dkg cukrot és pudinggá főzzük. Ezután 4 deci habtejszínt 1 csomag DrOetker Expressz  zselatin fix porral kemény habbá verünk és a még meleg pudingunkhoz keverjük. 

Negyedik lépésben összeállítjuk a tortát.

Előveszünk egy 24 cm-es átmérőjű félgömb alakú tálat vagy formát és kibéleljük folpackkal.
A betöltött piskóta tekercsünket kb. ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk és kibéleljük vele a formánkat.




Ezután beleöntjük a meleg pudingos krémet és befedjük a kerek piskótalapunkkal.




Ráhajtjuk a kilógó fóliát és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Másnap 2 deci habtejszínt egy teáskanál expressz zselatin porral kemény habbá verünk és csillag csöves nyomózsákba töltünk.
Elővesszük a lehűlt tortánkat , egy nagyméretű tálra kiborítjuk. Lehúzzuk róla a fóliát.




A tetejét félbevágott kivivel díszítjük és közepébe egy nagyobb tejszín rózsát nyomunk.




Tejszínhab rózsákkal díszítjük a tortánk szélét is, majd tejkaramellával díszítjük tovább.



Kivi helyett díszíthetjük más idény jelegű gyümölcsökkel is. és karamellás pudingot is lecserélhetjük nekünk tetsző más más ízű pudingra .

Remélem tetszett a bejegyzés és sokan neki vágtok az elkészítéséhez.

Jó sütést kívánok mindenkinek !







Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei



6 megjegyzés:

  1. De jó látni így a lépésekkel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy hasznos a bejegyzésem, és köszönöm a visszajelzést .

      Törlés
  2. De jól hangzik ez Móni! Köszi a képes instrukciókat. Valamikor elkészítem, mert a karamellát nagyon szeretem! :-))

    VálaszTörlés
  3. Szuper ötletes ez a karamellás verzió, nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...