2015. október 10., szombat

Kuglóf


 Élesztőből, tejből, lisztből, tojásból, vajból némi cukorral és egy marék mazsolával laza kelt tészta készül, melynek összetétele évszázadokon át alig változott. A legenda szerint Marie-Antoinette francia királyné vitte a kuglófot osztrák hazájából Németországba, hozzánk onnan került. A Rajna-menti Elzász területén például annyira kedvelik a korona alakú süteményt, hogy több manufaktúra is szakosodott csak kuglófformák gyártására, például fémből vagy kerámiából. Legendák is kötődnek a kuglófhoz. Az egyik szerint a bibliai három királyok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Régi magyar filmekben sokszor láthatjuk, hogy a polgári családok délutáni kávé, vagy tea mellé szervírozták. Ma én egy könnyű laza élesztős tésztájú kuglóf receptet hoztam nektek.


Hozzávalók :
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 dkg friss élesztő
5 dl langyos tej
4 db tojássárgája
10 dkg puha vaj
egy csipet só
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
tetejére vaníliás porcukor

A sütéshez egy nagy kuglófforma sütő

Elkészítése :
Az élesztőt 2 dl. tejben, 1 teáskanál porcukorral felfuttatjuk.
Habosra keverjük a puha vajat a többi cukorral, a tojássárgákkal, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot,a sót végül a megfuttatott élesztőt meg a lisztet. A maradék langyos tejjel dagasztjuk be, hogy lágy kelt tésztát kapjunk, végül közzé keverjük a mazsolát
( A dagasztást fakanállal végezzük,mivel lágy a tésztánk ezért hólyagos, sima állagúra kavarjuk a fakanállal.)
 Amikor már jó hólyagos a tésztánk, szilikonos vagy kizsírozott kuglófformába öntjük ( kb, félig érjen benne a tészta ), és langyos helyen duplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 fokon, gáznál 3.-fokozaton kb, 40 percig sütjük. Ha egy tűt beleszúrunk, és már nem tapad rá a ragacsos tészta, akkor jó. Azon melegen tálra borítjuk, és meghintjük vaníliás porcukorral,

Jó nassolást !






További kuglóf receptjeim. 

 



Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...