2015. október 4., vasárnap

Süssünk együtt lépésről lépésre, Coco Chanel tortát



Hozzávalók a piskótához :
3 db egész tojás
A tojások súlyának megfelelő liszt és cukor
6 evőkanál hideg víz
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 csomag sütőpor


Továbbá : 15 cm-es tortaforma , sütőpapír





Elkészítése :
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat közzé állítsuk a gáz gombját.
Mérjük meg az egész tojásokat.




Üssük fel őket egy mélyebb tálba, majd adjuk hozzá a vizet.




Adjuk hozzá a cukrot.




Vegyünk elő egy gépi habverőt és verjük fel jó habosra. 
Addig verjük míg a cukor el nem olvad  és kissé kifehéredik.

Felverési ideje a legmagasabb fokozaton, kb. 10-15 perc.




Vegyünk elő egy fakanalat és keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet.
A keverést a tál belső közepétől indítjuk és közben a tálat ellenkező irányban forgatjuk







Öntsük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába és tegyük be az előmelegített sütőbe.
Az első 10 percben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját , mert különben összeesik a piskótánk !
Kb. 45- 50 percig tűpróbáig sütjük.
Tűpróba : Amikor úgy látjuk hogy már elkészült a piskótánk, egy hústűt, vagy egy vékony pengéjű kést a közepébe szúrunk, és ha a tűt kihúzzuk és nincs rajta tészta, akkor elkészült a piskótánk. A tűnk felülete ragacsos marad , akkor süssük tovább.
A sütési idő mindig függ a sütő milyenségétől és korától. 
A tortaformában hagyjuk kihűlni, majd körbevágjuk a forma mentén és kivesszük a tortát.


Kettévágjuk. A torta teteje lesz a tortánk alja, és az alja pedig a teteje töltéskor !



Elmossuk a tortaformát, szárazra töröljük, és elkészítjük a krémet.


Belga-csokoládékrém hozzávalói :
25 dkg mascarpone
2 deci tejszínhab
1/2  csomag Dr Oetker expressz zselatin fix instant 20 grm
ízlés szerint porcukor
1 evk. vanília aroma
10 dkg Belga csokoládé

A krém készítése :

A tejszínt a 1  csomag Dr Oetker expressz zselatin fix -el kemény habbá verjük.
Egy másik edénybe ízlés szerinti porcukorral a mascarponét habosra keverjük, hozzáadjuk a 
vanília aromát és a felvert tejszínhabot.
Végül belekeverjük az olvasztott csokoládét.
Az összes krémet betöltjük a tortalapok közzé !

A torta betöltése a következő módon történik :
Elővesszük az elmosott tortaformánkat. Beletesszük a tortánk előzőleg már kettévágott felső lapját.
Ez lesz a tortánk alja. Erre ráhalmozzuk a krémet és egyenletesen elkenjük.
Rárakjuk a tortánk alsó részét ez lesz a tortánk teteje. Ezen még a sütőpapír is rajta van amit nem veszünk le róla. Rányomkodjuk óvatosan a lapot és hűtőbe tesszük egy éjszakára dermedni.

Most jött el az az idő amikor összepakolhatunk a konyhánkban .

Másnap , elkészítjük a torta bevonásához szükséges fondant.




Porcukros munkafelületen ujjnyi vastag kör alakot nyújtunk és feltekerjük a sodrófára.
A tortánkat kivesszük a formából , rátesszük egy tortaalátétre, vékonyan bekenjük baracklekvárral és bevonjuk a kinyújtott fondattal a tortát.


Egy torta simítóval rásimítjuk a tortánkra , ha nincs ilyenünk akkor óvatosan rásimítjuk a tenyerünkkel. Elővesszünk egy kést, és a nem éles végével bevagdossuk, de nem vágjuk el, csak mintát simítunk a torta oldalába ! Ezután körbe vágjuk a torta aljánál a fondant.


A torta oldalát lekenjünk vízzel ez lesz a ragasztónk és a felesleges porcukort is eltudjuk vele tüntetni. 
Ezüst cukorgyöngyöket rakunk a mintánk  minden egyes sarkába.
Ha készen vagyunk a gyöngyök felrakásával, tegyük be a hűtőbe száradni.
A torta tetején a fondantnak száraznak kell lennie akkor amikor a festést elkezdjük.

Közben  nyomtassunk ki egy méretes Coco Chanel jelet egy A 4 lap negyed részére és vágjuk ki belőle.



Vegyük elő a tortánkat és készítsük elő a fekete ételfestéket és egy tompa végű modellezőt.
Ha nincs akkor egy vékony lesarkított végű desszertes kanál is jó lesz.

Tegyük rá a kivágott jelet a torta közepére és a modellező segítségével rajzoljuk körbe, vagyis mélyítsük be.



Vizezzünk be egy ecsetet és jól húzzuk le róla a vizet, majd kezdjük el a festékkel a jel kifestését.
Ha netán kimennénk a vonalból, akkor egy vizes fültisztítóval óvatosan letudjuk törölni a felesleges festéket.



Készen vagyunk a festéssel, tegyük a tortát a hűtőbe és hagyjuk hogy a festés megszáradjon rajta.
Valójában ezzel a művelettel be is fejeztük a Coco Chanel tortánkat.

Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok a torta elkészítéséhez !







A torta készítése videó képekben:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...